Data de 22 martie marchează, in fiecare an, Ziua Mondială a Apei. Celebrarea acesteia constă în aducerea în atenţia opiniei publice a problemelor referitoare la necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi in reliefarea rolului, din ce in ce mai implicant, ce revine factorilor răspunzători în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă. Cu acest prilej SC Nova Apaserv SA a emis un comunicat pe care îl redăm mai jos.
La începutul celui de al-treilea mileniu din evoluţia istorică a omenirii, mileniu ce consemnează o noua etapă a conştientizării de sine, Ziua Mondiala a Apei a căpătat noi şi profunde semnificaţii. Ea reprezintă nu numai un semnal adresat celor preocupaţi să asigure, pe scară extinsă, pentru populaţia planetei, servicii de alimentare cu apă corespunzătoare exigenţelor impuse de actualul nivel de civilizaţie, dar implicit şi condiţiile de protejare a mediul înconjurător, ce ne apare astăzi ca o realitate pluridimensională, incluzând nu numai mediul natural, dar şi activităţile umane şi în cadrul căruia consumatorul ocupă dubla poziţie: de “component” al mediului şi de „beneficiar” al acestuia.
Desfăşurată în acest an sub sloganul: ,,Apă pentru oraşe: Răspunzând provocării urbane” Ziua Mondială a Apei poate constitui, totodată şi un prilej ideal pentru bilanţul realizărilor înregistrate privind măsurile întreprinse şi etapele parcurse in îndeplinirea integrală a dezideratelor fundamentale cuprinse in cadrul Directivelor Europene.
Înscriindu-se in contextul amplului proces al dezvoltării de perspectivă, generată de cerinţele impuse de aderarea României la Uniunea Europeană, realizarea proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, Botoşani”, coordonat şi implementat de către Societatea Comerciala “NOVA APASERV” SA, constituie o oportunitate unică pentru locuitorii municipiului şi ai judeţului Botoşani de a deveni beneficiarii unor servicii de alimentare cu apă de o calitate îmbunătăţită, garantându-se în acelaşi timp aplicarea unor măsuri de conservare şi protecţie a mediului înconjurător.
Proiectul constituie parte integrantă a Programului ISPA (Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare), iniţial creat în scopul acordării de asistenţă financiară ţărilor aflate în curs de aderare şi realizat cu contribuţia financiară a Uniunii Europene. El are un caracter complex, componentele sale ce înglobează toate aspectele activităţii de alimentare cu apă, concretizându-se prin:
• Asistenţă tehnică pentru coordonarea şi supervizarea proiectelor ISPA în Botoşani
• Achiziţionarea de echipamente pentru diagnosticarea, întreţinerea şi modelarea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare
• Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate Botoşani
• Reabilitarea staţiilor de tratare a apei potabile
• Lucrări pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei şi de canalizare in Botoşani, România
Necesitatea realizării obiectivelor proiectului este justificată prin impactul favorabil al finalizării lor asupra infrastructurii de mediu, a anumitor sectoare economice şi a calităţii vieţii locuitorilor din zonă. Aceştia vor putea avea atât certitudinea imediata a beneficiilor rezultate în urma realizării integrale a proiectului, evidenţiate pe măsura finalizării fiecăruia dintre componentele sale, cât şi a celor rezultate în urma finalizării unui program de investiţii pe termen lung. Ele se vor materializa prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitorii municipiului şi judeţului, prin reducerea impactului negativ asupra pânzei de apa freatică, asupra obiectivelor şi localităţilor situate în aval de Botoşani, prin îmbunătăţirea sistemului de tratare a apelor uzate si promovarea unor tehnologii nepoluante.
Demararea Proiectului constituie premiza unei dezvoltări de perspectiva iar includerea lui, alături de alte opt proiecte pentru infrastructurile de mediu şi transport din România, aprobate la Bruxelles, în cadrul Comitetului de Management ISPA desfăşurat în noiembrie 2004, constituie încununarea unor demersuri ce au făcut parte dintr-un proces de durată, început cu câţiva ani în urmă.
In urma înscrierii, pe 28 noiembrie 2004, de către Comisia Europeană, pe lista proiectelor eligibile pentru solicitarea de finanţare a proiectului: „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, Botoşani”, în data de 14 februarie 2005 au fost semnate, la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor Publice, cele 8 Memorandumuri de Finanţare, judeţul Botoşani devenind astfel unul dintre beneficiarii Programului ISPA de susţinere financiară pentru o dezvoltare durabilă, din partea Uniunii Europene.
Valoarea totală a programului de asistenţă financiară nerambursabilă este de 42.500.000 Euro, din care 75% (31.875.000 Euro) din valoarea totală alocată pentru realizarea Proiectului, provin de la Uniunea Europeana, diferenţa de 25% (10.625.000 Euro) fiind contribuţie de la bugetul statului.
In momentul de faţă, stadiul evoluţiei pentru fiecare dintre componentele Programului în parte, este următorul:
Contractul de Lucrări pentru „Reabilitarea Staţiei de Epurare Botoşani”, adjudecat firmei DYTRAS SA din Spania, este acum în plină derulare.
Contractul de Lucrări ”Reabilitarea Staţiilor de Tratare a Apei potabile”, atribuit firmei câştigătoare Passavant-Roediger Anlagenbau GmBH, din Germania, se află în desfăşurare.
Pentru Proiectul „Lucrări pentru reabilitarea reţelelor de distribuţie a apei şi de canalizare în Municipiul Botoşani”, contractul de lucrări a fost adjudecat consorţiului S.C. Hidroconstrucţia S.A. – S.C. Elsaco Electronic SRL, iar lucrările se află acum în plină derulare.
Pentru componenta „Achiziţionarea de echipamente pentru diagnosticarea, întreţinerea şi modelarea reţelelor de alimentare cu apa şi de canalizare”, contractele pentru cele trei loturi distincte au fost atribuite firmelor: S.C. LEADER ECO SRL, din România, ca lider al consorţiului, având ca partener firma germană RICO EAB, GESP SRL din Italia și, respectiv SEBA DYNATRONIC din Germania.
Toate cele trei contracte sus-menţionate sunt în momentul de faţă finalizate.
Privitor la componenta „Asistenţă tehnică pentru coordonarea şi supervizarea proiectelor ISPA în Botoşani”, echipa de consultanţă a consorţiului Louis Berger SAS/Jacobs UK/JacobsGibb, ce asigură asistenţa tehnică a proiectului, a elaborat Planul Coordonator General - Master Plan-ul pentru servicii de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Botoşani, pentru care, în data de 11 iulie 2010, a fost obţinută aprobarea oficială pentru varianta finală revizuită, din partea Ministerului Mediului si Pădurilor.
De o importanţă fundamentală în accesarea Fondului de Coeziune, Master Plan-ul, înglobează o viziune de perspectivă în ceea ce priveşte extinderea şi dezvoltarea infrastructurii existente. Acesta cuprinde mai multe opţiuni, considerate viabile, privind soluţionarea problemelor legate de asigurarea surselor de alimentare cu apă şi dezvoltarea în viitor a sistemelor de alimentare, precum şi la abordarea soluţiilor tehnice prin care să se asigure conceperea şi realizarea sistemelor de canalizare. El include toate sugestiile transmise de factorii răspunzători şi instituţiile implicate şi corespunde tuturor cerinţelor impuse de legislaţia românească, aliniată la standardele europene privind conservarea şi protecţia mediului înconjurător.
Obiectivele definite în cadrul Master Plan-ului ca Obiective pe termen scurt (până in 2013/ 2015), Obiective pe termen mediu (până in 2018) şi Obiective pe termen lung (până in 2040), au ca finalitate:
• furnizarea serviciilor de apă şi canalizare, asigurând o arie de acoperire integrală pentru populaţia din aglomerările din judeţ;
• construirea de noi staţii de epurare şi modernizarea celor existente;
• construirea de noi staţii de tratare, inclusiv extinderea şi modernizarea celor existente;
• finalizarea sistemelor de aducţiune către nord-vestul, nordul şi nord-estul judeţului Botoşani;
In consecvenţă cu asigurarea continuităţii extinderii şi modernizării infrastructurii de alimentare cu apă la nivelul judeţului, în luna martie a anului 2011, a fost depusă, spre analiză şi aprobare, la Ministerului Mediului şi Pădurilor, Aplicaţia pentru Proiectul ,,Extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare – epurare în judeţul Botoşani”.
Includerea acestui proiect in Lista de fonduri pentru dezvoltare din cadrul Programul Operaţional Sectorial de Mediu, va constitui următorul pas de referinţă în calea îndeplinirii obiectivului fundamental al procesului demarat, cu ani în urma, prin Programul ISPA, acela de asigurare, pe scară extinsă, a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, pentru locuitorii judeţului Botoşani, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene stipulate în acest domeniu, garantându-se în acelaşi timp, respectarea legislaţiei europene în vigoare privind conservarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.