Cele două cimitire din municipiul Botoșani sunt deja suprapopulate iar locurile rămase pentru persoanele care au nevoie de un loc de veci sunt extrem de puține. Administratorii Urban Serv caută tot felul de soluții, unele chiar radicale, pentru a se putea face loc și altor persoane care mor.
Ieri la Primăria Botoșani a avut loc de dezbatere publică pe marginea regulamentului pentru administrarea cimitirelor de la Botoșani la care au participat reprezentanți ai municipalității și ai societății Urban Serv.
S-a luat în discuție mai multe aspecte ce vor fi trecute în noul regulament, printre care și situația mormintelor „abandonate”, cele de care nu se mai îngrijește nimeni și mai mult, pentru care nu se mai achită concesiune.
Acestea vor fi primele vizate.
„Mormintele pe care vrem să le scoatem sunt cele unde urmașii nu și-au manifestat intenția de a le prelungi concesiunea și nu avem cunoștință că mai sunt urmași. Ne-am dori să cerem un acord consultativ de la Protopopiatul Botoșani, este și creștin și normal și moral acest lucru”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA
Până când un loc unde este deja îngropat un mort dar unde nu s-a mai achitat concesiune de 15 – 20 de ani, să poată fi scos la licitație, sunt urmați mai mulți pași.
„Pentru locurile a căror concesiune este expirată se va face anunț de publicitate. Am văzut că anunțul respectiv se adresează urmașului, dlui sau dnei. Avem două situații diferite de aia am vrea să specificăm undeva chestiunea în cauză. Una este când cunoaștem foarte precis urmașul, avem documentul și în situația în care cunoaștem urmașul îl putem notifica”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA
A doua situație este pentru când nu secunosc aparținătorii și atunci anunțul de publicitate va fi unul general ce va fi adresat „tuturor persoanelor” care au calitate de urmaș sau rude.
Acestea au la dispoziție 90 de zile să ajungă la administratorul cimitirului pentru a rezolva situația locului de veci.
Discuțiile cele mai multe însă se vor purta în cazul mormintelor reconcesionate și anume CE se va întâmpla cu osemintele celui deja îngropat. Conform cutumelor religioase acestea vor fi depozitate într-un săculeț în sicriul celui de-al doilea decedat, iar preotul va săvârși o slujbă religioasă și pentru odihna veșnică a acestuia.
De asemenea, pe cruce va rămâne și numele primului decedat din respectivul mormânt. Din acest punct de vedere este cerută și opinia Bisericii, prin Protopopiatul Botoșani.
De altfel, prezent la ședință, viceprimarul Marian Murariu a arătat că acest obicei este unul care se practică și nu contravine rigorilor religioase, în familia sa existând un astfel de exemplu.
„Eu vreau să spun că este foarte trist ce facem astăzi aici. Nu ne mai încap morții. Și discutăm despre faptul că trebuie să distrugem niște morminte, în condițiile în care avem hectare întregi de vreo patru ani de zile. De ce nu am făcut extinderea?”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Viceprimarul Cosmin Andrei se referă la hectarele pe care le deține Primăria lângă Cimitirul Eternitatea și unde demersurile pentru extindere s-au împotmolit la fază de proiectare. Până când cei responsabili vor realiza ce proiect important blochează cu bună știință, morții de la Botoșani se vor îngropa unii peste alții.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Peste o sută de kilograme de pește confiscate de polițiști: Bărbat prins cu nereguli la control
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Mai mulți botoșăneni rămân în continuare FĂRĂ apă: Anunțul Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșani, județul cu cei mai puțini angajați din Moldova: Este al treilea pol al sărăciei în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Șofer oprit pe bulevard și lăsat FĂRĂ permis : Comportamentul l-a dat de gol
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024