O tânără din Botoșani cu calități antreprenoriale este pe cale să devină extrem de cunoscută datorită unei rețele de familie.
Mihaela Rusu, o femeie stabilită în Iaşi, în căutarea unui loc de muncă, a redescoperit o reţetă tradiţională a bunicilor, chiar pe malul Prutului, în satul natal al familiei sale, la Manoleasa, în judeţul Botoşani, scrie Adevărul.
Afacerea Mihaelei Rusu a evoluat, iar în prezent, gama de produse s-a diversificat. Din petalele de trandafiri, prin mijloace naturale, Mihaela Rusu face şi oţet, apă de trandafiri, dar şi ceai din petale uscate. De departe, cel mai interesant este oţetul din trandafiri, obţinut prin metoda clasică de fermentare.
„Nu macerăm petalele în oţet şi alcool. Facem o reţetă de oţet care să fie blând cu pielea şi îl macerăm în drojdie, zahăr şi foarte puţin oţet, timp de o lună. Este roşu, de la petalele de trandafiri“,
precizează Mihaela Rusu.
Oţetul de trandafiri, spune producătoarea este bun contra febrei, durerilor reumatice, durerilor de cap şi a oboselii. Mai mult decât atât, poate fi folosit şi ca balsam de păr. De altfel, botoşăneanca lucrează în acest moment la documentaţia pentru atestarea oţetului din trandafiri ca produs tradiţional.
Cel mai greu aspect este distribuţia. În momentul de faţă, Mihaela Rusu îşi vinde produsele pe un site specializat, dar şi în magazinele cu specific tradiţional din ţară. Totodată, Mihaela participă la târgurile cu produse tradiţionale.
„Cea mai grea problemă este desfacerea. Este greu să te faci cunoscut şi să intri în reţeaua de distribuţie a marilor magazine“,
semnalează Mihaela Rusu.
Totuşi, botoşăneanca nu se gândeşte să industrializeze nimic. Doreşte ca totul să rămână o afacere cu produse tradiţionale.
Dulceaţa de trandafiri pe care o produce Mihaela Rusu este tradiţională, după reţeta bunicii şi, ne asigură producătoarea, este 100% naturală.
„Este o reţetă a bunicii mele, foarte puţin modificată. Are, bineînţeles, secretele ei. Fiecare gospodină din Manoleasa avea secretul ei la dulceaţă. Bunica avea şi ea, la rândul ei. Florile sunt spălate, iar apoi sunt uscate. În cele din urmă, se rup petalele , se pun la macerat, împreună cu apă şi cu zahăr. Apoi se fierbe amestecul. Atât vă pot spune. Restul e secret“,
precizează Mihaela Rusu.
Dulceaţa a primit şi un brand: „Deliciul Mihaelei“ şi a ajuns să fie recunoscută la nivel naţional, ca produs tradiţional, de către Ministerul Agriculturii, şi a fost înscrisă în 2016 în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, la poziţia 543.
„Au fost multe momente dificile. Cel mai important a fost obţinerea atestatului de produs tradiţional pentru dulceaţă. Începutul, ca orice început, a fost, bineînţeles, greu, mai ales că investiţiile au fost realizate din fonduri proprii“,
spune Mihaela Rusu
Botoșăneanca a început să investească în această afacere în urmă cu trei ani de zile și a pornit cu o sumă de 5.000 de euro.
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024