Nopți nedormite, oase rupte, depresie, oboseală cronică – iată cum își descriu viața femeile care s-au răzvrătit. Printre ele și o botoșăneancă.
Duminică, 7 noiembrie, a avut loc la Roma o manifestație pentru apărarea drepturilor lucrătorilor casnici (îngrijitoare, menajere, bone). Evenimentul a fost organizat de asociația sindicală „Panca del Mutuo Soccorso”, care reunește și reprezintă lucrători casnici din toată Italia.
Alături de organizatori au participat circa 40 de persoane, majoritatea românce, dar și din Republica Moldova sau Slovenia, care lucrează ca îngrijitoare în Peninsulă, potrivit rotalianul.ro.
Unele au sosit, pe cheltuiala lor, de la sute de kilometri distanță, din regiuni precum Lombardia, Piemonte, Toscana sau Umbria, pentru a cere îmbunătățirea condițiilor de muncă. „Stop muncii 24 de ore din 24!”, „Vrem să fie ne respectate drepturile!”, au fost doar două din apelurile protestatarelor.
Violeta Nazare, dintre organizatori, semnalează o altă problemă importantă: „Concediul medical, de exemplu, pentru noi este un alt drept negat! Ce pare un lucru obișnuit pentru alți angajați, pentru noi e imposibil de
Ionela, care se prezintă ca „badantă, nu organizator”, s-a ocupat și de aspectele logistice ale manifestației, gestionată impecabil. Povestește:
„Eu sunt o persoană care am dormit pe cartoane în gară, am muncit, am avut un preinfarct la locul de muncă. Știu ce înseamnă să lucrezi, să conviețuiești cu persoana asistată. Unele ajung să doarmă în stradă! Acum am norocul să am o casă în chirie, unde mă pot odihni. Dar cele care se îmbolnăvesc la locul de muncă, au dreptul la 15 zile de concediu medial într-o lună, apoi luna următoare nu, ce fac, unde își pot petrece convalescența?”
O altă doamnă, originară din Botoșani, angajată la o familie din Roma, aduce în discuție un alt aspect important, salariile care nu sunt raportate la situația reală a condițiilor de muncă:
„Da, avem contract, zile libere, dar familia ne spune că bătrânul e sănătos și se mișcă bine, în schimb descoperim că are Alzheimer și abia se ține pe picioare. Deci, în loc să fim incluse la un anumit tip de contract, pentru că facem o muncă aproape ca asistente la domiciliu, avem un contract diferit. Deci cerem și salarii decente, adecvate condițiilor în care lucrăm!”
Celor care le spun „De ce nu vă întoarceți în România, dacă nu găsiți condiții?”, Ionela le răspunde:
„Pentru că facem o muncă cinstită, una dintre cele mai altruiste munci, asemenea celei de asistent sanitar: aceea de a avea grijă de bătrâni. Pe cei care comentează, îi invit să vină să încerce să facă această muncă. Nu furăm, plătim taxe în Italia, de aceea avem tot dreptul să stăm aici și să cerem să fim tratate cu respect, să obținem o pensie! Dacă mergem în România, ce mai găsim de muncă, la o vârstă, și în condițiile în care ne-am pus la risc și sănătatea în Italia? De ce pe Facebook sunt comentariile astea, mai ales între noi, românii?”
Participantele s-au reunit și au transmis mesajul: „STOP h24”, făcând referire la situația îngrijitoarelor care locuiesc la domiciliul persoanei asistate și sunt vrând-nevrând 24 de ore din 24 la dispoziția acesteia.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
România sub ALERTE meteo: În ajun de Crăciun vor fi precipitații în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ACUM: Revoluționarii și șefii din administrație se pregătesc să comemoreze eroii din 1989
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Primar amenințat cu moartea într-un LIVE, bărbat adus în cătușe la Botoșani: Îl omor cu mâna mea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile