Medicii sunt sceptici în privința șanselor de supraviețuire ale pacientei și dacă va scăpa cu viață, va rămâne cu sechele grave.
Sambata trecuta, femeia, in varsta de 50 de ani, din judetul Botosani, a fost internata la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie), unde a fost diagnosticata cu hematom intracerebral, colectie de sange provocata de ruperea vaselor de sange. Pacienta a facut acest hematom pe fond de hipertensiune arteriala. Familia a precizat ca femeia nu se stia hipertensiva si nu a mai avut pana atunci valori crescute ale tensiunii arteriale.
"Pacienta a fost adusa la spital in stare foarte grava. A fost diagnosticata cu hematom intracerebral de dimensiuni mari. De asemenea, in urma aparitiei hematomului, s-a instalat si hemiplegia pe partea stanga, adica paralizia jumatatii stangi a corpului. La internare, valoarea tensinii arteriale era de 200. Familia ne-a spus ca femeia este o fumatoare inraita si consuma multa cafea. In fiecare dimineata, la cafea, fuma cate trei tigari una dupa alta. Frecvent fuma si cate doua pachete de tigari pe zi. Deocamdata, pacienta este in Reanimare si urmeaza un tratament medicamentos. Trebuie sa stabilizam valorile tensiunii arteriale si sa vedem care sunt parametrii de coagulare ai sangelui, inainte de efectuarea interventiei chirurgicale pentru indepartarea hematomului. Bineinteles ca, atat consumul exagerat de cafea, cat si fumatul au contribuit la aparitia hipertensiunii arteriale. Cofeina este un vasoconstrictor si duce la cresterea tensinii arteriale. Consumul excesiv de tutun afecteaza, in primul rand, sistemul cardiovascular", a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.
Sambata trecuta, un alt pacient din judetul Botosani a fost transferat la unitatea medicala ieseana, in stare foarte grava, diagnosticat cu aceeasi boala: hematom intracerebral. In cazul acestui barbat, in varsta de 53 de ani, hematomul s-a produs pe fondul consumului de medicamente anticoagulante si antiagregante. Pentru ca sufera de o afectiune renala grava, barbatul face dializa de ani de zile. Pacientii dializati iau, zilnic, tratament cu anticoagulante si antiagregante, pentru a reduce riscul de aparitie a cheagurilor de sange.
"Inainte de interventia chirurgicala, pacientul trebuie transferat la Spitalul Parhon, pentru dializa. El face odata la doua zile dializa. Pacientul este hemiplegic pe partea stanga a corpului, este confuz, agitat. In cazul acestui bolnav, prognosticul este rezervat. Operatia va fi dificila, pentru ca hematomul este situat intr-o zona delicata a creierului, greu accesibila. Pacientul a facut un puseu de tensiune, avand tensiunea arteriala peste 200 la internare. Este greu de spus acum care sunt sansele bolnavului", a declarat medicul neurochirurg Florin Gramada. Sursa: ziarul Bzi.
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024