De zece ani casele și locațiile Pro Patrimonio se deschid activ și constant comunităților de tineri din apropierea lor prin programe de explorare și folosire creativă a resurselor locale, prin raportare directă la obiectul de patrimoniu.
Anul acesta aniversar programul „Kit şi Caravană de Patrimoniu - Case și Comunități care Conlucrează” ajunge într-un mod structurat în cinci comunităţi din județe diferite (Botoşani, Braşov, Arges, Vâlcea şi Olt).
125 de copii primesc şase exemple de KIT-uri dar şi ateliere, tabere și zile comunitare ce se vor desfăşura în cadrul caravanei de patrimoniu, în intervalul toamna 2024 și primăvara lui 2025.
KIT-urile sunt produse educaționale ce pleacă fără echipa de bază în comunități, se deschid la propriu și la figurat în fiecare comunitate bilunar începând din luna septembrie, până anul viitor. Cutiuțele cu surprize și provocări vor căpăta viață alături de coordonatorii locali și echipa de copii selecționată din fiecare comunitate. Fiecare pachet de KIT va conține:
În prezența unui coordonator local fiecare KIT va fi explorat prin exerciții individuale și de grup, completând fiecare poveste primită cu numeroase provocări practice ce chestionează și provoacă grupurile de copii să regândească viața în comunitate, cadrul natural din apropiere și spațiile individuale pe care le utilizează în raport cu exemple de bună practică primite și apoi construite de ei înșiși.
Caravana va aduna la drum coordonatorii de proiect și trainerii pentru două sesiuni de tabere și zile comunitare succesive în toate cele cinci comunități Pro Patrimonio. În toamna lui 2024 și primăvara lui 2025 copiii vor consolida poveștile clădirilor printr-o sesiune reală de activare creative a fiecărui sit de patrimoniu. Ateliere, concursuri culturale, sportive și culinare, expoziții și seri de film, vor invita la lucru și o porție de „bine” împreună atât copiii implicați în program, cât și membrii familiei curioși și dornici.
Pentru prima etapă de caravană orarul de drum este din 15 septembrie până pe 11 octombrie. Prima oprire este şi cea mai îndepărtată, Casa George Enescu din Mihăileni, lângă graniţa de nord iar apoi oprirea va fi la casa ţărănească a Pro Patrimonio din Viscri. Cu entuziasm aici vor fi întâlnite grupe noi de copii cu care fundaţia nu am mai fost în contact dar de al căror program de-a lungul întregului an, se ocupă echipa parteneră Fundaţia Alba Eglesia.
Un weekend prelungit este dedicat comunităţii de la Câmpulung Muscel, din jurul Vilei Golescu, un exemplu de comunitate activă cu care se interacționează de foarte mulţi ani, care are deja o voce culturală proprie şi care începe să se facă auzită prin mai multe alte proiecte culturale valoroase.
La începutul lunii octombrie caravana de patrimoniu ajunge pentru prima dată în comunitatea de copii din preajma Bisericii de lemn la Urși. Comunitatea locală a fost obişnuită tip de zece ani cu voluntarii Pro Patrimonio care s-au ocupat de conservarea bisericii care în 2021 a luat cele mai importante premii europene pentru patrimoniu, Premiile Europa Nostra 2021.
Caravana va încheia traseul pe 2024 la Conacul Neamţu din Olari, Olt. Aici copiii şi familiile lor sunt obişnuiţi cu prezenţa şi sprijinul fundaţiei prin diferite moduri de mai mult de zece ani. Pentru prima dată conacul va fi folosit la o capacitate mai mare datorită noilor etape de restaurare realizate în ultimul an.
Activităţile comune în toate cele cinci comunităţi îmbracă formatul unor mini-tabere foarte intense în care copiii vor realiza machete ale comunităţii; vor fi provocaţi să se gândească cum arată „noul sat/ oraș” în viziunea lor; să facă filmări creative pentru produse „bune” ale locului;bricolaj; vor primi mese calde; vor participa la concursuri sportive, culturale și culinare cu premii; seară de film în aer liber.
Andreea Machidon, Director program Educaţie pentru Patrimoniu
„Ne este foarte dor de deschiderea și bunătatea sinceră a oamenilor de lângă granița pe Siret și suntem foarte entuziasmați să intrăm în contact prin aceste proiecte noi cu comunitatea de copii de la Viscri şi Urşi – comunităţi noi pentru echipa noastră. Comunitatea activă din Câmpulung ca şi cea de la Olari ne aşteaptă cu drag de fiecare dată şi prin acest program amplu desfăşurat pe parcursul a unui an şi jumătate ne dorim să nu lăsăm nici unul dintre cei 125 de copii fără un zâmbet pe față iar cele două zile de tabără și serbare în comunitate să pară cât şapte și să țină curiozitatea aprinsă până la următoarele vizite din primăvară”
„Kit şi Caravană de Patrimoniu - Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.
Colecție de weekend a polițiștilor: Peste 40 de șoferi au rămas pietoni
Oana Sava
Oct 08, 2024
Declarația zilei 8 octombrie 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 08, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 08, 2024