Casa tradițională a fost reconstituită în cadrul singurului muzeu privat de etnografie din județul Botoșani. Casa cu cerdac, care este construită din lut și nuiele și acoperită cu șindrilă, a fost ridicată după modelul locuințelor țărănești din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
Muzeul de etnografie Trușești a fost înființat de soții Elena și Marin Chiponcă, în memoria mamei și, respectiv, soacrei acestora, care, înainte de a muri, a cerut ca locuința și bunurile din interior să fie conservate, pentru ca generațiile viitoare să cunoască stilul de viață al anilor dinainte de 1900.
'Am făcut o casă foarte frumoasă în care am pus mult suflet și care a fost făcută după niște schiță făcute de mine pe un caiet și de oameni în vârstă. Am lucrat la casă cu persoane de peste 75 de ani, care aveau în jurul lor doi—trei tineri pe care îi îndrumau unde să bată cuiul sau să țină grinda sau căpriorul de la casă', Elena Chiponcă.
Interiorul casei a fost amenajat după modelul unei case din localitatea Ionășeni. Dispunerea sobei, a blidarului, a paturilor și a lăzii cu zestre respectă tiparul caselor tradiționale din zona Trușești. Exponatele, de la oalele de lut și lămpile pe gaz până la costumele populare și scoarțele de pe pereți, provin fie din familia Chiponcă, fie de la localnicii din zonă.
Pe masa din interiorul odăii se află o biblie veche și un ceaslov de la 1873, dar și fotografii foarte vechi cu tineri din zonă în costume populare. Din casă nu lipsesc leagănul pentru prunci, instrumentele de tors lână și de țesut și nici ciubărul în care copiii făceau baie, potrivit jurnaliștilor de la Agerpres.
Totuși, numai lucrurile și uneltele din gospodăria părinților nu erau suficiente. Așadar, am început să popularizăm inițiativa noastră în satele din jurul nostru și, încetul cu încetul, oamenii au început să ne dăruiască tot felul de obiecte și lucruri, care mai de care mai vechi, mai frumoase și bine păstrate. Unii au cerut sume simbolice de bani pentru a ni le oferi, alții s-au despărțit cu greu de lucruri pe care le-au moștenit de la părinții și bunicii lor', a subliniat Elena Chiponcă.
Muzeul funcționează cu avizul Ministerului Culturii, fiind deschis în permanență publicului. De altfel, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național, Dănuț Huțu, consideră că muzeul privat de la Trușești este nu doar un obiectiv cultural, ci și o sursă de informații pentru lumea științifică.
'Muzeul de la Trușești este nu doar o instituție muzeală de tip etnografic, ci și un reper cultural pentru zona Trușești. Amplasat într-un spațiu cu bogate tradiții culturale, muzeul păstrează mărturii interesante, nu doar etnografice, ci și documentare, fiind în același timp un obiectiv turistic ce merită vizitat, dar și o sursă de informație pentru lumea științifică', a mai afirmat Dănuț Huțu.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbat în miezul nopții, prins „confuz” în mijlocul străzii
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Liviu Ciobotariu, după remiza cu Poli Iași: Sunt puțin dezamăgit de rezultat
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024