Probabil, pentru unii români, numele de Mihăileni nu spune mare lucru. Astăzi, nici n-ar avea de ce. Este încă o comună uitată a Botoşaniului. Însă, în 1916, timp de 24 de ore acolo a fost capitala Regatului României. După ce Bucureştiul a fost cucerit de armatele germane, Regele Ferdinand şi alaiul său au poposit în comună care era atunci un prosper târg de graniţă, potrivit Observator.
Nimic din faţa actuală a Mihăileniului nu te duce cu cândul că, acum mai puţin de un secol, acolo a fost un târg de graniţă fără de pereche. Poate doar puţinele casele boiereşti rămase, şi ele pierdute printre casele simple, amintesc parcă de acele vremuri. De-a lungul istoriei a purtat multe denumiri, însă cea care se păstrează şi astăzi are origini nobile: Mihai Sturdza. Acelaşi domnitor a fost cel care, timp de două săptămâni, a mutat capitala Moldovei în localitatea de graniţă. Şi chiar şi după ce lucrurile au revenit la normal, Mihăileniul a fost multă vreme un oraş prosper. Însă momentul de răscruce al urbei avea să vină într-un moment de cumpănă pentru Regatul României.
Intrarea în Primul Război Mondial şi cucerirea Bucureştiului, când regele Ferdinand a părăsit capitala şi, o vreme, a stat la Mihăileni. Aşa a devenit Mihăileniul, timp de 24 de ore, capitala Regatului. Nu a fost nicio decizie oficială care să confirme acest lucru. Simpla prezenţă a regelui era suficientă. Chiar şi aşa, câteva decizii importante se pare că ar fi fost luate de acolo. Cu timpul, toate aceste fapte au devenit legende locale. Astăzi, Mihăileniul mai are doar câteva case vechi care amintesc de acele vremuri. Una dintre ele este chiar casa memorială George Enescu.
CLICK ȘI VEZI VIDEO
CITEȘTE: Fiul lui Ion Rațiu, dezamăgit de modul cum e tratat un obiectiv turistic din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile