Cu toata această diversitate europeană, botoşănenii şi nu doar ei prefera încă reţetele tradiţionale.
Compania Cozonac Domnesc din Botoşani, deţinută de antreprenori locali, produce în luna decembrie câte 500 de cozonaci pe zi, adică în jur de 3.000 de cozonaci pe săptămână, de 35 de ori mai mult faţă de o perioadă normală a anului.
La un preţ mediu de 40 lei pe kilogram, familia Mateiuc ar urma să vândă în luna decembire cozonaci de circa 100.000 de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar, dacă nu rămâne cu stocuri.
"Cozonacul se vinde de Crăciun şi de Paşti. Cele mai mari vânzări vor fi de joi până dumincă, adică în perioada 21-24 decembrie. Toată lumea cumpără cozonacul pe ultima sută de metri. În aceste zile vindem 60% din cât vindem în toată luna decembrie. Acum producem 500 de cozonaci pe zi. Vara facem cozonaci doar o zi pe săptămână şi atunci facem 100 de bucăţi, pe care le vindem la târgurile agroalimentare organizate în parcuri. În timpul anului cozonacul se vinde doar pentru cei care îi duc dorul şi cei care vor să verifice cum e, pentru sărbători“, a declarat Gabriela Mateiuc, proprietara companiei Cozonac Domnesc.
În Bucureşti, cozonacii făcuţi de botoşăneancă se vând la preţuri cuprinse între 39 şi 42 lei pe kilogram, potrivit reprezentanţilor companiei.
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024