Este dacă vreți o păstrătoare de tradiții pentru care anumite obiecte indispensabile în trecut au devenit piese de colecție în prezent. Colecția personală, moștenire de familie, a crescut de-a lungul anilor și poate fi sufletul unui mic muzeu pentru generațiile moderniste conectate la tehnologie pentru care astfel de obiecte rămân învăluite în mister.
Rodica Pîrlog a atins vârsta de 72 de ani și este neobosită în păstrarea și promovarea tradițiilor moștenite de la străbuni. Fostă învățătoare a școlii din comuna Nicșeni a avut o carieră de patru decenii în care a cultivat minți de copii.
„M-am născut aici, în Nicșeni, aici am copilărit, aici m-am căsătorit, aici am lucrat și locuiesc de 72 de ani în acest sat, Nicșeni. Mi-a plăcut mult satul meu natal și de aceea în timpul activității mele, m-am dedicat și activității culturale. Cât lucram cu elevii, tot timpul organizam activități culturale plăcute și nu uitam și de tradițiile locale. Tot timpul aveam legătura cu populația satului și puneam în valoare aceste calități ale locuitorilor satului Nicșeni”,
Rodica Pîrlog, colecționară
Este mamă mândră și își dorește ca toate obiectele pe care le-a strâns și iubit să ajungă la nepoata Marie Nicole, în vârstă de 12 ani, care locuiește în Canada. Fiul Rodicăi Pîrlog este medic și profesează în Montreal. Și-a îndemnat mama să nu renunțe la pasiunea ei: „mamă, să rămână și pentru fetița noastră aceste obiecte tradiționale pe care noi le îndrăgim”.
Are și o fată care este profesor universitar în Germania.
Obiectele strânse provin de la soacra fostei învățătoare, o femeie meșteșugar cu mâini de aur, dar și de la bunica maternă. Și nu în ultimul rând de la propria mamă, care de-a lungul anilor i-a cununat pe fiii satului pentru care a cusut manual tot felul de prosoape care erau oferite mirilor și nașilor.
În colecția Rodicăi Pîrlog se regăsesc numeroase obiecte, toate confecționate manual de persoane care au părăsit de mulți ani această lume.
„Toate sunt foarte vechi și lucrate manual de soacra mea care era foarte, foarte talentată”, explică cu mândrie fosta învățătoare.
A arătat o față de masă croșetată manual care în perioada comunistă a fost premiată la concursul „Cântarea României” și care a fost salvată de trecerea timpului.
„Aduceam obiecte și fiind președinta Organizației de Femei mi-au apreciat lucrările. Și am zis că și acum la pensie, fiind mai liberă, să am o preocupare în plus”.
Rodica Pîrlog a prezentat din colecția sa o „prostire” utilizată în trecut pe post de cearceaf pentru acoperirea zestrei miresei care a fost lucrată în urmă cu 120 de ani: „Aparține Aristiței Țapu, bunica mea din partea mamei, când era ea domnișoară. Dacă fetele din vremea aceea nu aveau zestrea destul de mare în casa mare, nu erau apreciate, nu erau întrebate de flăcăi”.
În colecția Rodicăi Pîrlog se mai află o lampă cu gaz la lumina căreia fosta învățătoare a cusut costume tradiționale pentru comuna Nicșeni, dar și obiecte care astăzi nu mai au utilitate, fiind regăsite cu precădere în muzee, precum treuca din care oamenii obișnuiau să bea apă la câmp. Sau o cofă care păstra apa de izvor rece, în zilele călduroase. Sau o piuă pentru bătut grâul la repararea colivei, având în vedere că în trecut nu exista arpacaș, ingredientul principal pentru pregătirea acestui aliment oferit la înmormântări.
Colecția a fost expusă la Căminul Cultural al comunei Nicșeni și admirată de copiii de la grădiniță, în cursul zilei de luni, 16 octombrie.
Marți, au primit o lecție de istorie locală elevii din ciclul primar al Școlii Gimnaziale nr. 1 Nicșeni. 33 de elevi coordonați de profesorii de învățământ gimnazial Gabriela Doroftei și Victor Pascal, din clasele 0 – IV, învățământ simultan.
Populația școlară este tot mai scăzută de la an la an în satele botoșănene, inclusiv în Nicșeni. Puținii copii care nu au plecat cu părinții în alte țări au rămas și încă sunt conectați la tradițiile rurale și cunosc termenul de găluște făcută în cuptorul înfundat. Grație și unor persoane precum Rodica Pîrlog care-și cinstește strămoșii prin activitățile sale.
Și care ne reamintesc originile, vremurile nu demult apuse care ar trebui rememorate, cel puțin de persoanele care contestă evoluția.
În materialul video de mai jos pot fi vizualizate toate obiectele colecționate de botoșăneanca Rodica Pîrlog.
COD PORTOCALIU de inundații anunțat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
SÂMBĂTĂ: Circulație restricționată pe Calea Națională
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Pompieri de la Botoșani avansați în grad de ziua lor - LISTA premiaților
Oana Sava
Sep 13, 2024
Ziua Pompierilor marcată la Darabani cu oficialități și defilare militară
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Marcel Ciolacu vine sâmbătă la Botoșani – PROGRAMUL vizitei
Oana Sava
Sep 13, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile