Guvernul alocă peste 4 milioane de lei prin hotărâre (HG) pentru ca 51 de școli din țară care au latrine în anul 2024 să-și construiască toalete. HG a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) joi, 17 octombrie.
Pentru patru școli din județele Brăila, Buzău, Dâmbovița și Tulcea, 398.000 de lei au fost oficial retrași și alocați către 5 școli care au nevoie de sume pentru a-și termina lucrările începute în 2023.
Ministra Educației, Ligia Deca, a spus înainte de începerea cursurilor anului școlar 2024-2025 că mai sunt 70 de școli cu toalete în curte, dintre care „50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare”.
Anul școlar trecut, înainte de începerea cursurilor, erau 189 de școli cu toaletă în curte, anunța ministra Ligia Deca, într-o confuzie a numerelor: ea prezenta că, din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și rămăseseră, în septembrie 2023, 189 de școli cu toaletă în curte.
Cel mai recent în prima parte a anului, în aprilie 2024, se arăta că numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar, reieșea din datele furnizate de autorități. Astfel, hotărârea de guvern 366/2024 prevede transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în, de fapt, 227 de școli care nu au astfel de toalete, potrivit edupedu.ro.
„(…) Sumele estimate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale.
După publicarea actului normativ, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de HG, de luna trecută.
„De asemenea, consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în hotărârea de Guvern se va putea transfera de către Inspectoratele Școlare Județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, și anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală.
Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în vigoare în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute prin alte prevederi legale pentru proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru unitățile de învățământ”, conform aceluiași document.
Cu un total de 212 mii de lei, trei unități școlare din județul Botoșani vor beneficia de fonduri.
Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Nr. 2 din comuna Havârna, Școala Gimnazială „Platon Ciucă”, corp A, satul Borolea, comuna Hănești și Școala Gimnazială Nr. 1 Mitoc, corp A, comuna Mitoc.
Olimpiadele școlare din 2025 s-ar putea desfășura online: Lucrările se vor corecta pe calculator
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Replica Spitalului Județean Mavromati cu privire la acreditare
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024