Este veche de 125 de ani și a fost descoperită într-o comună din județul Botoșani.
Muzeul Județean își ține publicul aproape și prezintă virtual piese din patrimoniul Secției de Etnografie Botoșani. De data aceasta, un obiect de cult: icoana ferecată ”Fecioara cu Pruncul”.
Piesa din patrimoniul Secției de Etnografie Botoșani, din categoria Obiecte de cult, datată 1895, este atribuită cultural localității Rădăuți, județul Suceava și a fost descoperită în localitatea Bașeu, comuna Hudești, județul Botoșani, fiind lucrată în atelier urban.
Icoana ferecată ”Fecioara cu Pruncul”, are o formă dreptunghiulară și este lucrată pe lemn de tei. Potrivit specialiștilor instituției muzeale, pe spate, icoana are pânză de bumbac cașerată, vopsită mov, iar pe față este pictată folosindu-se culori în ulei și apoi ferecată.
”Fecioara este reprezentată ținând pruncul pe brațul drept, sprijinându-l cu stânga. Veșmântul ei este acoperit de maforionul în falduri, având buchete florale pe umeri, iar al fiului este simplu, în falduri, cu puncte ușor incizate în partea de sus”, prezintă muzeografii botoșăneni.
Singurele zone pictate vizibile sunt decupate în ferecătură (capetele, mâinile fecioarei, mâna dreaptă și picioarele pruncului). Aureolele sunt aplicate și crestate la capete în raze.
Icoana are chenar cu flori și arcat în partea de sus, iar pe verso găsim doar pânză mov, neavând punți antitorsionale.
Bunul cultural este clasat în categoria Tezaur a patrimoniul cultural național al Romaniei din anul 2014.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Gala Eminescu revine după un deceniu în teatrul care poartă numele poetului – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile