Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește, pe data de 22 mai 2016, Ziua Internațională a Diversității Biologice printr-o campanie de informare și conștientizare privind importanța protejării biodiversității.
Tema stabilită în acest an:”Consolidarea biodiversității pentru susținerea nivelului de trai al umanității”, evidențiază necesitatea conservării și protejării diversității biologice, care constituie sistemul suport al vieții și al dezvoltării sistemelor socio - economice. Valoarea economică a biodiversității este evidentă prin utilizarea directă a componentelor sale, resurse naturale neregenerabile cum ar fi combustibilii fosili, mineralele și resurse naturale regenerabile -specii de plante și animale. In județul Botoșani există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice, unele protejate, cu valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate, cu măsuri speciale de management. Dintre speciile de floră protejate amintim: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară. Speciile de faună protejate sunt mai bine reprezentate și amintim dintre aceastea speciile de păsări răpitoare acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, acvila mică, vânturelul de seară, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, specii de amfibieni și reptile - broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele. Speciile cele mai valoroase din punct de vedere conservativ le putem observa în ariile naturale protejate, care sunt eșantioane reprezentative pentru flora și fauna sălbatică a județului.
„Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate 25 arii naturale protejate de interes judeţean, naţional şi comunitar cu suprafața totală de 64292 ha, ceea ce reprezintă cca 13% din suprafața judetului, având un regim diferenţiat de protecţie, conservare şi utilizare în funcţie de categoria de protecţie”, a declarat Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM Botoșani.
Pentru marcarea Zilei Internaționale a Diversității Biologice, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani organizează o serie de activități de informare și conștientizare în unități de învâțământ din județ, o acțiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice în aria naturală protejată Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi, precum și expoziții de desene.
CITEȘTE: O nouă sesiune de luare în custodie a ariilor protejate la Botoșani: CARE sunt zonele
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024