Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește pe data de 22 mai 2019, Ziua Internațională a Diversității Biologice, printr-o campanie de informare și conștientizare privind importanța protejării biodiversității și prin acțiuni de monitorizare în arii naturale protejate.
Tema aleasă în acest an pentru marcarea Zilei Internaționale a Biodiversității este „Biodiversitatea - hrana și sănătatea noastră”. Tema evidențiază necesitatea conservării și protejării diversității biologice, care constituie sistemul suport al vieții și al sănătății noastre. Biodiversitatea este o permanentă sursa de hrană, apa pe care o bem, aerul pe care îl respirăm; este parte din noi, așa cum oamenii sunt parte a naturii. Calitatea apei pe care o bem, a hranei noastre și a aerului pe care îl respirăm, depind de eforturile noastre de a păstra natura într-o bună stare de sănătate.
Valoarea economică a biodiversității este evidențiată prin utilizarea directă a componentelor sale, dintre care menționăm resursele naturale regenerabile cum ar fi speciile de plante și animale sălbatice care pot fi recoltate.
În județul Botoșani există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice, unele protejate, cu valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate cu măsuri speciale de management. Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani emite autorizații pentru recoltarea speciilor de plante medicinale, a fructelor de pădure, ciupercilor și animalelor de interes cinegetic. Procedura de reglementare are ca scop exploatarea rațională a resurselor naturale, care constituie o sursă de hrană. Menționăm că în anul 2018, s-au emis 23 de autorizații din care 18 pentru activități de vânătoare și 5 pentru recoltarea speciilor de floră sălbatică. Speciile de plante protejate cum ar fi: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară sunt interzise a se recolta și comercializa. De asemenea, același regim de restricție este reglementat și pentru speciile de faună protejate cum ar fi speciile de păsări răpitoare - acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, speciile de amfibieni și reptile -broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele. Ele pot fi recoltate doar cu ordin de derogare emis de ministrul mediului.
„Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate 27 arii naturale protejate de interes judeţean, naţional şi comunitar cu suprafața totală de 528.22 km2, având un regim diferenţiat de protecţie, conservare şi utilizare în funcţie de categoria de protecţie”, a declarat directorul executiv al APM Botoșani, dl. Eugen Mateciuc.
Pentru marcarea Zilei Internaționale a Biodiversității, Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani organizează o campanie de informare și conștientizare în unități de învățământ din județ și două acțiuni de monitorizare a speciilor de faună sălbatică din siturile Natura 2000: Cordăreni-Vorniceni și Manoleasa.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024