O artă dispărută, cea a fabricării jucăriilor nemecanizate şi nedigitalizate, atrage sute de vizitatori care pot admira, astfel, și o jucărie de colecție reallizată în urmă cu peste jumătate de secol, la Botoșani.
Aproape 500 de jucării de colecţie, fabricate între anii 1930 şi 1980, fac obiectul unei atractive expoziții la Timișoara, cu titlul ”Muzeul Jucăriilor”. Printre cele mai apreciate exponante se află și una creată la Botoșani.
Inedita expoziţie de jucării vechi, de colecţie, semnată de Asociaţia Muzeul Jucăriilor, va introduce în universul copilăriei de dinainte de internet vizitatorii de toate vârstele, prilej pentru părinţi şi bunici să îşi amintească de cei mai frumoşi ani, iar pentru cei mici, să ia contact cu ce însemna joaca fără tablete şi internet.
"Muzeul Jucăriilor" aduce laolaltă un număr impresionant de jucării care provin din România şi din alte ţări, fabricate între anii 1930 şi 1980, care ilustrează existenţa unei industrii a fabricării jucăriilor nemecanizate şi nedigitalizate şi a unei arte dispărute.
Printre cele mai interesante obiecte care vor putea fi admirate se regăsește și una așezată sub brandul Botoșaniului.
Este vorba despre căluţul umplut cu paie, creat la întreprinderea de confecţii Botoşani în anii '60.
"Căluţul umplut cu paie, de exemplu, pe care l-am avut şi eu la 2 ani, era făcut după o tehnologie din anii ’20, însă ei îl făceau la fel şi în 1950”, spunea în urmă cu câțiva ani reprezentantul Asociației Muzeul Jucăriilor.
Vizitatorii vor mai putea admira maşinuţa Auto Sedan, fabricată în China, în anii '70, tamburina şi puşculiţa valiză realizate de Ambalajul Metalic Timişoara în anii '70, tramvaiul produs de Ambalajul Metalic Timişoara în anii '60-'70 sau figurina şcolar fabricată de Arădeanca Arad, în anii '70.
De-a lungul ultimelor decenii, Asociaţia Muzeul Jucăriilor a reunit mii de jucării cu poveşti şi emoţii în acest muzeu dedicat. Asociaţia a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării, care pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând unor generaţii diferite.
Fiecare jucărie expusă în muzeu vine cu propria poveste, păstrând vie emoţia anilor frumoşi ai copilăriei.
„Trist este că jucăriile au evoluat atât de mult. Pe vremea mea, o jucărie, un căluţ era un mic schelet din pânză, umplut cu paie, care era atât de rigid că nu articula nimic şi ţin minte că mă târam pe jos, în sufragerie, dar în mintea mea treceam printr-o pădure, ajungeam în bucătărie şi eu trebuia să inventez o poveste la fiecare intrare sau ieşire dintr-o cameră. Jucăriile au devenit atât de tehnice şi evoluate încât ai impresia că jucăria se joacă cu copilul, şi nu invers”, a explicat ing. Cristian Dumitru, de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024