O instituţie a pierdut câteva zeci de mii de euro. Salariaţii au protestat. Pacienţii au fost în pericol de a ajunge în stradă. O sumedenie de certuri, conflicte, dispute au avut loc la Prefectură, Consiliul Judeţean şi chiar Ministerul Sănătăţii. Rezultatul? Specific românesc! Nici un vinovat.
După un demers început tocmai în luna septembrie a acestui an, Botoşăneanul a reuşit să obţină o poziţie oficială a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS) cu privire la stabilirea unui responsabil pentru faptul că Sanatoriul Podriga, unitatea subordonată Consiliului Judeţean Botoşani, a rămas vara aceasta mai mult de o lună fără autorizaţie sanitară de funcţionare în urma unei decizii fără precedent a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) luată în cazul acestei unităţi. Ei bine, dacă vă gândeaţi că a fost identificată vreo persoană răspunzătoare, v-aţi înşelat.
„Cercetarea disciplinară s-a finalizat şi membrii comisiei au constata că fapta cercetată nu este abatere disciplinară”,
Răspuns Ministerul Sănătăţii.
Aceasta este poziţia oficială a oficialilor guvernamentali la o adresă oficială trimisă de publicaţia noastră. I-am întrebat trei lucruri: dacă s-a finalizat cercetarea disciplinară în cazul Feliciei Beleca, şefa departamentului de supraveghere în sănătate publică din cadrul DSP Botoşani, în ce perioada s-a efectuat cercetarea şi care au fost membrii comisiei.
MS a răspuns doar la primele două întrebări, la cea de a treia refuzând să o facă pe motiv că, potrivit legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, „se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile cu privire la datele persoanele”. Ori noi nu am solicitat CNP-ul, domiciliul şi nici măcar posturile pe care membrii respectivei comisii le ocupă în cadrul DSP Botoşani, ci pur şi simplu componenţa amintitei structuri.
Cu toate că Botoşăneanul a trimis Ministerului Sănătăţii o adresă cât se poate de oficială, cu număr de înregistrare, ştampilată şi semnată, MS ne-a răspuns cu un banal e-mail, care nu este asumat de vreo persoană anume din minister, ci doar de „biroul de presă MS”, fără ştampilă şi fără semnătură.
Şi de la cap la coadă, ceea ce au făcut reprezentanţii MS şi ai DSP Botoşani trădează dorinţa de a ascunde cât mai multe elemente din acest scandal public instituţional şi nu de a încerca să scoată la iveală ce s-a petrecut în realitate.
Astfel, e-mail – ul amintit a fost trimis de Ministerul Sănătăţii pe 28 octombrie şi în el se precizează că „desfăşurarea cercetării disciplinare a fost în perioada 28.09.2016 – 18.10.2016”. Culmea este că pe 18 octombrie, deci exact în ziua în care se termina cercetarea disciplinară a Feliciei Beleca, MS ne-a trimis o altă adresă în care menţiona că nu ne poate încă răspunde.
„Durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”,
Răspuns Ministerul Sănătăţii.
Atitudinea MS vine să o completeze pe cea a Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. Două zile la rând Silvana Tudorache a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de reporterul Botoşăneanul, nemulţumită fiind că este abordată la Palatul Administrativ şi nu la birou. Când am fost la birou ne-a îndrumat spre purtătoarea de cuvânt, care obosită de prea multe telefoane primite de la jurnalişti şi-a închis telefonul. În final ni s-a cerut să trimitem o adresă oficială, la care ni s-a răspuns că… nu ni se poate răspunde, astfel încât am fost nevoiţi să ne adresăm Ministerului Sănătăţii, a cărui poziţie v-am prezentat-o deja.
Astfel, rămân fără răspuns întrebări precum de ce s-a ridicat autorizaţia sanitară de funcţionare doar Sanatoriului Podriga, deşi întreg oraşul Săveni, cu toate instituţiile de acolo, se alimentează din aceeaşi sursă & cum de a ajuns ca Sanatoriul să monteze filtre de apă de la o firmă în activitatea căruia a fost implicat Dinu Beleca, soţul Feliciei Beleca?
Iar îngroparea acestui caz este posibilă şi din cauza atitudinii pe care o au şefii judeţului. Primul reprezentant al Guvernului în judeţ, care a ajuns să ceară botoşănenilor să doneze apă şi alimente pentru bolnavii de la Podriga fiindcă instituţiile statului nu erau în stare să rezolve o problemă… instituţională, n-a mai cerut precizări nici de la minister, nici de la DSP Botoşani. Indirect, prefectul a recunoscut că treaba este una cusută cu aţă albă.
„Cum poţi să trimiţi în comisia de disciplină pe cineva care nu este funcţionar public? Nu mă mai miră nimic”,
Dan Nechifor, prefect.
Acesta confirmă astfel suspiciunile relatate în trecut şi de Botoşăneanul cu privire la modul în care autorităţile sanitare au tratat problema. După cum v-am mai informat, MS, în urma verificării întreprinse de corpul de control, a cerut ca Felicia Beleca să fie introdusă în comisia de disciplină. Ori această structură este una care cercetează doar funcţionarii publici, iar şefa departamentului de supraveghere în sănătate publică din cadrul DSP Botoşani nu are această calitate. Astfel, s-a creat o altă comisie, de cercetare disciplinară, care a scos-o basma curată.
Nici la Consiliul Judeţean Botoşani nu mai există cine ştie ce semne de întrebare pentru ceea ce s-a întâmplat. Şi aceasta în condiţiile în care instituţia a alocat în vară 186.000 de lei Sanatoriului Podriga în afara bugetului prevăzut iniţial pentru ca să îşi poată desfăşura activitatea în lipsa fondurilor de la Casa de Asigurări de Sănătate, pierdute după ce DSP Botoşani a ridicat autorizaţia sanitară de funcţionare.
„Au rămas fără bani de salarii pe perioada în care nu au avut finanţare de la CAS”,
Dorin Birta, vicepreşedinte CJ Botoşani.
Pentru a vă da seama cât de în temă sunt însă conducătorii CJ Botoşani cu problema unităţii subordonate este suficient să vă spunem că, atunci când am întrebat despre amintita suplimentare a bugetului, ni s-a răspuns că a fost făcută de către precedentul Consiliu Judeţean, lucru total eronat, banii fiind daţi pe 29 iulie 2016, deci la mai bine de o lună de zile de la învestirea noului CJ.
Oricum, cert este că instituţia se pregăteşte de alocarea unor noi fonduri, de circa 130.000 de lei, pentru Sanatoriul Podriga, după montarea unor filtre de apă.
„Nu au fost plătite încă şi costă în jur de 130.000 de lei. Am făcut şi noi adresă la Ministerul Sănătăţii, să vedem poate ne ajută şi dumnealor. Lucrările sunt finalizate că doar pentru asta avem autorizaţie. S-au montat nişte filtre noi de apă în urma lipsei autorizaţiei sanitare de funcţionare. Ne-au obligat printr-o adresă cei de la DSP - noi această adresă am depus-o şi în instanţă – prin care noi am fost obligaţi să montăm aceste sisteme că altfel nu ne dau drumul la autorizaţie”,
Oana Norses, director Sanatoriul Podriga.
19 mai – 30 iunie este perioada în care Sanatoriul Podriga a avut suspendat contractul cu CAS din cauza lipsei autorizaţiei sanitare de funcţionare, pierzând fondurile de la Casă pentru această perioadă.
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024