Cei mai mulți dintre absolvenți rămân să muncească în țară, în special în Botoșani.
O nouă promoție de asistenți medicali la Centrul de Studii ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Botoșani. Potrivit directoarei instituției, profesor Elena David, deviza unității este ”Școlarizare la standarde europene”. O deviză care, după cum au constatat toți cei prezenți la eveniment, este respectată.
Unitatea școlară are dotări care, după afirmația gazelor, se regăsesc mai greu la o unitate similară din sistemul de învățământ public:salon cu paturi, aparate funcționale de monitorizare a stării pacienților, kit de resuscitare, un laborator farmaceutic bine dotat, o bibliotecă impunătoare, diverse manechine pentru aplicații practice. O parte din dotări se datorează parteneriatului cu unități medicale din Europa.
Indicele de promovabilitate al promoției 2019 de absolvenți ai școlii postliceale de asistenți medicali (îndrumătoare, asistent medical generalist Mariana Rotaru) este de sută la sută, iar 21 dintre absolvenți au media generală 10. Mulți dintre ei reușesc să se angajeze la spitalele din Botoșani: ”Mavromati”, secția de Psihiatrie, pediatrie sau în teritoriu, de exemplu în zona Săveni. Alții încearcă și își găsesc de lucru în străinătate: Marea Britanie, de exemplu, iar de curând Germania (unde criteriile de recrutare sunt destul de severe). Pentru a facilita accesul pe piața muncii din Germania a apărut parteneriatul cu grupul de consultanță Makro Micro GmbH care asigură pregătirea lingvistică precum și pregătirea documentelor - în mod gratuit.
”În aceste condiții, am întrebat oficialii școlii (director,prof. Elena David, prof. Camelia Stanciu, director adjunct), dacă nu există cumva pericolul ca forță de muncă de specialitate pregătită pentru domeniul medical și de care este mare nevoie să fie absorbită, ”sustrasă” de piața muncii străine. În niciun caz, mi s-a răspuns, pentru că cei mai mulți dintre absolvenți rămân să muncească în România și chiar în județul Botoșani, uneori la unitățile medicale unde au făcut stagiul de practică. Una dintre absolvente, Adreiță Anișoara Brândușa, care a lucrat mai mulți ani în străinătate, spune că dorește să își exercite profesia numai în România”,
Radu Căjvăneanu, Europe Direct
La inițiativa Centrului Europe Direct Botoșani au avut loc și câteva exerciții pe manechine, dar și cu ajutorul unui voluntar în persoana reprezentantului Centrului Europe Direct Botoșani.
În cursul exercițiilor, la sugestia Centrului Europe Direct Botoșani au fost atinse explicit și câteva probleme extrem de actuale în spațiul public românesc precum: apelarea numărului European de Urgență 112,amplasarea corectă a unui stativ pentru perfuzii, acordarea primului ajutor pentru persoană aflată în stare de necesitate.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un copil din Botoșani, grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
S-au virat banii pentru alocațiile și indemnizațiile de la stat: CÂND intră pe card
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024