”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Acesta este anunțul sau mai exact spus partea cea mai importantă a afișului care de o săptămână stă lipit în Piața Viilor din Botoșani.
Lunea trecută, SC Urban Serv SA a scos mai multe panouri din pereții de sticlă și a deschis geamurile pentru a transforma ”piața închisă” într-una deschisă și a respecta astfel HG 935/05.11.2020 privind întreruperea activităților piețelor închise.
Compania Consiliului Local Botoșani a fost însă amendată pentru nerespectarea actului normativ menționat, prefectul Dan Nechifor explicând că, ”doi pereți și un acoperiș nu înseamnă piață deschisă”.
Așa că de marți comercianții au fost nevoiți să iasă afară. Tarabele au rămas însă înăuntru astfel încât în anul 2020 s-a ajuns la situații jenante.
Laptele și brânza se vând de pe trotuar, la un metru-doi tocmai de Hala de Lactate. Ironic în condițiile în care hipermarketurile au rămas deschise, produsele lactate sunt așezate pe cutii de citrice aduse de peste hotare.
În parcare, unii mici afaceriști și-au lăsat mașinile cu portbagajul orientat spre piață și de acolo încearcă să vândă varză, cartofi, ardei, pe balamalele autovehiculelor fiind agățate cununi de ceapă.
Femeile cu pătrunjel, lobodă, mărar și-au așezat mărfurile lângă peretele de sticlă al halei, care nu prea mai este însă perete fiindcă îi lipsesc o mulțime de panouri.
Mai norocoși sunt comercianții care au boxe închiriate pe laturile pieței și care și-au reorientat afacerea la 180 de grade în sensul propriu al cuvântului. Și-au mutat mesele spre exterior, iar ușa prin care făceau aprovizionarea a devenit intrarea în magazin.
În tot acest timp în interior este pustiu. Unele tarabe sunt goale, altele încă sunt încărcate cu legume și fructe acoperite cu pături și nailon.
Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care municipalitatea a reconstruit Piața Viilor printr-un proiect european.
În cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele transfrontaliere în domeniul agriculturii”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, Primăria Botoșani a fost partener și a primit fonduri de la UE pentru reconstrucția Pieții Viilor.
Printre altele, investiția a presupus mărirea suprafeței pieței de la 779 mp la 1311 mp, înlocuirea panourilor din tablă și a jgheaburilor cu degradări. Platoul nu era protejat împotriva intemperiilor, fiind doar acoperit, fără închideri perimetrale. Cu alte cuvinte, piața nemodernizată ar fi respectat noile norme Covid impuse de Guvern.
Municipalitatea a făcut însă ”greșeala” de a aduce Piața Viilor la nivel european. S-a montat acoperiș cu panouri termoizolante, s-au creat cinci accese separate, iar platoul s-a extins cu structură metalică, realizându-se o anvelopare care să permită desfășurarea activității indiferent de condițiile meteorologice.
Proiectul a presupus închideri perimetrale din panouri termoizolante și montarea de tâmplărie din profil de aluminiu cu geam termoizolant.
Ei bine, în România anului 2020, după ce s-au cheltuit din fonduri UE și din bugetul local pentru cofinanțare nici mai mult, nici mai puțin de 192.826 euro, creându-se comercianților și cumpărătorilor condiții asemănătoare supermarketurilor, Piața Viilor a fost închisă, iar micii afaceriști sunt obligați să își vândă marfa din nou afară, în frig, vânt și ploaie tocmai pentru că, paradoxal, Piața Viilor este prea modernă pentru normele Covid ale Cabinetului Orban.
Cum se întâmplă de o săptămână, Prefectura și Primăria se învinovățesc în continuare reciproc pentru situația creată. Primul reprezentant al Guvernului în județ susține că le-a transmis foarte clar edililor ce trebuie să facă pentru ca Piața Viilor să funcționeze în continuare, mai exact să rabateze în totalitate doi pereți și să deschidă acoperișul, lucruri pe care SC Urban Serv SA nu le-a făcut.
”Eu monitorizez, eu nu impun. Acelea legi pe care le am eu pe birou le aveți fiecare dintre voi, numai că el vrea să îi dau adresă prin care să îi spun că trebuie să aplice legea. Păi am făcut adresa de duminică: conform Hotărârii de Guvern trebuie să faceți asta, asta, asta”,
Dan Nechifor, prefect.
De cealaltă parte, primarul susține însă că, în realitate, ar fi convenit asupra unor măsuri împreună cu prefectul, a trecut la aplicarea lor, după care Dan Nechifor ar fi dispus amendarea SC Urban Serv SA tocmai pentru ceea ce municipalitatea ar fi făcut în baza discuțiilor cu primul reprezentant al Guvernului în județ.
”Am avut o discuție între doi oameni serioși și am agreat o serie de măsuri, cum au fost cele de la Piața Viilor, dar când am început să le punem în aplicare ne-au trimis controale, ne-au călcat cu Poliția și cu alte organe ale statului, făcând abstracție de discuția pe care am avut-o”,
Cosmin Andrei, primar.
Și în timp ce Prefectura și Primăria își pasează responsabilitatea de la una la cealaltă, comercianții vând pe trotuar, în parcare și pe stradă. Lângă o piață reinaugurată în iulie în 2015 pentru reconstrucția căreia s-au cheltuit peste 900.000 de lei sau, dacă vreți, aproape 10 miliarde de lei vechi.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile