20 mai. Vineri după masă, majoritatea botoșănenilor se plimbă prin parcuri, stau la terase sau merg la film. Într-un loc ferit de privirile trecătorilor, la o masă care nu este însă rotundă, mai multe persoane s-au adunat pentru a-l reînvia chiar și prin vorbe, pe Corneliu Coposu. Seniorul îi spun ei. Puțini dintre botoșăneni poate că știu că azi se fac 102 ani de la venirea sa pe lume. El însă, nu mai este de mult.
În casa PNȚCD de la Botoșani, Seniorul nu a fost uitat. Și nu va fi probabil, atât timp cât pe pământ încă vor mai călca cei care astăzi l-au amintit. Au vorbit despre Corneliu Coposu liber, despre perioada studenției lui reliefată în diverse lucrări sau cărți, cea în care a fost instruit de Iuliu Maniu să devină cel care devenise sau pe cea neagră, în care și-a trăit izolat, 17 ani din viață.
Om voinic, la o înălțime de 1.90, Corneliu Coposu era iubitor de sport. A fost halterofil se spune la masa din sediul PNȚCD de la Botoșani. Când a ieșit din închisoare greutatea lui era la jumătate, 52 de kilograme, un om piele și os.
A fost poate unul dintre politicienii care ar fi putut schimba ceva în România care ne doare astăzi. S-a dus însă în 1995 și aproape ca pe nimeni, l-au plâns sute de mii de oameni. Românii l-au apreciat și nu prea însă, demnitarii străini au arătat prin discursuri emoționante, pierderea la adevărata ei valoare.
”De două ori pe an, în 20 mai și pe 11 noiembrie, o dată îl comemorăm pe seniorul Coposu pentru ziua de naștere care este pe 20 mai și o dată îi comemorăm trecerea la cele sfinte. Este o tradiție a PNȚ-ului de vreo cinci ani încoace pe care o respectăm cu cei care sunt deocamdată disponibili dintre membrii din oraș. Trebuie măcar să ne amintim în mod oficial de cel care a fost președintele moral al României, Seniorul Coposu care, dacă ar fi trăit încă vreo 4 – 5 ani, soarta României ar fi fost cu siguranță alta”
Corneliu Furtună, președintele PNȚCD Botoșani
Wikipedia: Corneliu Coposu a fost un politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național-țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.
După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost. A fost ales senator în Parlamentul României în 1992. A murit pe 11 noiembrie 1995. (G.E.)
Se REIA o cursă de pe Aeroportul din Iași către o destinație așteptată
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
CÂND începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie: ANUNȚUL făcut de Poșta Română
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile