Consilierii judeţeni au adoptat vineri o hotărâre prin care se aprobă închirierea a 44 metri pătraţi de pe terasa Maternităţii Botoşani în vederea amplasării unei staţii de telefonie mobilă GSM.
Închirierea propriu-zisă a spaţiului va fi făcută de către Spitalul Judeţean, prin licitaţie, iar contractul va fi valabil pentru o perioadă de maxim un an.
Preţul de pornire a licitaţiei este de 25 de euro/mp/lună, fără TVA, ceea ce înseamnă că ar urma să se încaseze minim 1.100 euro/lună.
Conform proiectului, veniturile astfel realizate vor fi împărţite în mod egal de CJ şi „Mavromati”.
Interesant este că pe spaţiul în cauză este montată deja o staţie GSM a Orange România încă din 2008. Atunci, multinaţionala a încheiat cu Spitalul Judeţean un contract pe o perioadă de cinci ani, ceea ce înseamnă că din 2013 antena ar fi trebuit îndepărtată. În realitate, contractul iniţial s-a tot prelungit prin mai multe acte adiţionale pe diverse perioade timp, pentru ca ultima oară să se decidă ca valabilitatea să înceteze până la desemnarea unui câştigător prin licitaţie.
În luna ianuarie a anului trecut, Consiliul Judeţean Botoşani a cerut Spitalului „Mavromati” efectuarea unui studiu de impact cu privire la eventualele efecte ale câmpurilor electromagnetice asupra stării de sănătate a nou născuţilor şi a personalului medical.
Ca atare, în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut, Orange România a transmis referate tehnice de interpretare a două buletine de măsurători din partea Centrului Regional de Sănătate Publică Iaşi în care se menţionează:
„Valorile densităţii de putere a câmpului electromagnetic în benzile de frecvenţă specificate sunt de peste 16.700 ori mai mici decât nivelurile de referinţă prevăzute în Ordinul MSP 119/2006 pentru expunerea populaţiei”.
Deşi rezultatele studiului ar trebui să fie liniştitoare, unii consilieri judeţeni, cu toţii din PNL, s-au împotrivit proiectului de hotărâre.
„Aici suntem puşi în situaţie să votăm, adică să ne acoperim cu nişte hârtii pentru nişte copii care nu se pot apăra de radiaţiile la care sunt supuşi la Maternitate. Mă abţin la acest proiect, de a vota viitorul copiilor noştri”,
Stelian Pleşca, consilier judeţean PNL.
4 consilieri au votat împotrivă, iar doi s-au obţinut şi cum ceilalţi 27 de consilieri au votat pentru, proiectul a fost adoptat.
Acesta fusese supus votului plenului şi în 2016, numai că atunci unii consilieri au observat că buletinul de analiză face de fapt referire la un spital din alt judeţ, nu la cel din Botoşani.
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024