Un funcționar public care a atins vârsta standard de pensionare și care are și o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație.
Angajatorul este obligat să înceteze imediat relațiile de muncă
Este decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și se aplică de îndată, după publicarea în Monitorul Oficial, chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei.
Decizia a fost luată după ce Tribunalul Suceava, într-un litigiu de muncă, a cerut Înaltei Curți să lămurească dacă funcționarii publici pot cumula pensia cu salariul și își pot continua activitatea după pensionare.
Judecătorii de la Tribunalul Suceava au ajuns la această dilemă legislativă după ce pe masa lor a ajuns dosarul unei doamne care a lucrat la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și în cazul căruia i s-a desfăcut contractul de muncă unilateral, după ce a dobândit calitatea de pensionar.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat din teritoriu situații centralizate privitoare la pensionarii care se află în activitate. La fel și celelalte ministere de resort care au transmis solicitări similare instituțiilor publice deconcentrate.
Din rândul directorul de instituții s-a pensionat de îndată Eugen Mateciuc, de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani. Locul său a fost preluat de Narcisa Dumitriu, pe perioadă determinată, până la organizarea unui concurs.
Din cadrul Instituției Prefectului s-a pensionat fostul subprefect David Șalgău.
Prefectul Dan Nechifor a solicitat o situație de la toate unitățile de stat din Botoșani care se încadrează în prevederile deciziei.
Hotărârea judecătorilor de la Înalta Curte nu-i vizează pe pensionarii din Ministerul Apărării Naționale (MApN), personalul contractual sau funcționarii publici cu statut special.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
„Am cerut o situație doar pe partea de instituții descentralizate și cred că voi cere o situație și la nivelul unităților administrativ teritoriale ca să vedem care este impactul la nivelul județului pe partea de funcționari publici. Am primit răspunsuri, probabil sunt și pe circuit, dar cred că undeva pe miercuri voi avea o situație finală”,
Procentul de plecări este estimat să fie undeva între 5 și 8% dintre funcționarii publici.
Până la acest moment cele mai multe pensionări par să fie de la „Finanțe”.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
„Am primit răspunsul de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice unde sunt 12 salariați și care se încadrează exact în procentele pe care le-am amintit. Și aștept răspunsurile și de la ceilalți. De la Instituția Prefectului pleacă o persoană. Să știți că în general instituțiile publice în care media de vârstă depășea 57 de ani sunt cele mai afectate. Și vă spun, sunt multe instituții afectate”,
Pensionarii în funcție de la Consiliul Județean sunt în număr de trei. Toți fără excepție își încetează activitatea. Președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime explică: „Sunt trei salariați de la Consiliul Județean dar la subordonate încă nu știu. Din fericire sau din păcate toți sunt în concediu, o să le facem rechemare și apoi ieșirea la pensie”.
Conducerea Consiliului Județean a solicitat o situație și de la instituțiile aflate în subordine pentru a se creiona o imagine completă a pensionărilor din sistem.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani
„O să o am. Am avut o discuție cu cei de la resurse umane și am zis: dle aplicăm legea. Sunt locuri în care pare că omul este indispensabil, dar nu ai ce să faci, asta e lege. Până la urmă trebuie să ne descurcăm, sunt multe persoane și pe la APIA care pleacă, la toate subordonatele. Sunt oameni care pleacă și într-adevăr este o discuție mult mai complicată cum îi înlocuiești la nivel de profesionalism și dacă găsești în fiecare instituție un om cu pregătirea respectivă ca să poți să-l califici. La Registrul Agricol din Primărie de exemplu îți trebuie un inginer agronom, a plecat la pensie trebuie să angajezi. Din interior nu poți forma un inginer agronom care să facă meseria asta, că așa scrie în fișa postului”,
De la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Botoșani dintr-un total de 116 salariați s-au pensionat un număr de șapte, conform celor declarate de Dan Șlincu, directorul acestei instituții.
Tot atâtea persoane părăsesc și direcțiile Primăriei municipiului Botoșani. Sunt persoane pensionare care au activat la Direcția Edilitară sau serviciul de Stare Civilă.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„La Primăria municipiului Botoșani în urma deciziei luată de Înalta de Curte de Casație și Justiție în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul am încetat raporturile de serviciu pentru șapte colegi, pentru că acești șapte colegi aveau emise decizii de pensionare. Și am fost obligați să facem acest lucru pentru cei care aveau aceste decizii, am emis dispoziție de încetare a raporturilor de muncă pentru patru bărbați și trei femei care se aflau în aceste situații”,
Potrivit art. 517, alin. 2 din Codul Administrativ – „în mod excepțional”, un funcționar public care ajungea la vârsta de pensionare putea fi „menținut în funcția publică deținută maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.
Hotărârea ICCJ lămurește în prezent situația în care funcționarul public are emisă o decizie de pensionare.
El este polițistul reținut de colegi pentru beție la volan
Redacția Botoșăneanul
Feb 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 19, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile