!Am avut luni în care nu am primit nici un leu"
Și întrucât legislația în vigoare reglementează că popririle pot fi făcute în cel mai rău caz până la 50% din totalul salariului, Niculina Mocanu, fost referent și actual inspector de specialitate s-a adresat instanței de judecată.
A deschis un proces împotriva municipalității în care a cerut plata drepturilor salariale prin casieria unității și nu pe card bancar, restituirea sumelor ce i-au fost reținute dar și efectuarea tuturor popririlor în limită maximă de o treime din venitul lunar net. Nu în ultimul rând, Niculina Mocanu a cerut daune materiale în valoare de 10.123 de lei și daune morale de 30.000 de lei.
”Au fost doi ani și patru luni din care un an aproape, tot salariul. Salariul meu era de 600 și ceva de lei pentru că era cu reducerile de 25%. Am avut luni în care nu am primit nici un leu. Am vrut totuși să văd cine a fost vinovat de treaba asta, poliția a cercetat și a constatat că resursele umane trebuiau să respecte legea”, a explicat
Niculina Mocanu.
Unic întreținător de familie, apartament împărțit cu mama, fiul student
Funcționara a declarat că de mai multe ori a cerut serviciului de resurse umane să i se plătească salariul prin casierie, fără succes. Și asta deoarece, jumătatea din dreptul financiar care i se cuvenea după aplicarea reținerilor era virată pe cardul de salariu. Ori contul era deja blocat de bancă astfel încât timp de un an nu a beneficiat de nici un ban.
Niculina Mocanu susține că în situația dată a fost lipsită de mijloacele unui trai de subzistență nereușind că plătească pentru sine și mama ei cu care locuiește cheltuielile la utilități. A cerut daune morale pentru ”
disconfortul produs, în condițiile în care a presta muncă fără a beneficia de veniturile salariale cuvenite legal, situație care s-a prelungit în timp și care a avut temei toate suferințele psihice, fizice, morale, demnitate și onoare care i-au fost afectate profund, fiindu-i pusă în pericol propria întreținere dar și a fiului student, în condițiile în care este unic întreținător de familie”.
Daune morale de 100 de milioane de lei vechi
A obținut câștig de cauză la
Tribunalul Botoșani unde a deschis procesul în martie 2012, sentința fiind pronunțată în septembrie și prin care judecătorii au decis ca salariul Niculinei Mocanu să fie achitat prin casierie iar popririle să fie de doar o treime din salariu. De asemenea, magistrații au decis ca funcționara să primească
10.000 de lei daune morale, lucru care s-a și întâmplat.
Niculina Mocanu a mers însă mai departe și a deschis o altă acțiune prin care a acuzat-o pe șefa serviciului resurse umane,
Anca Dumitrescu de
abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată.
„Eu am deschis proces pentru abuz în serviciu. Poliția a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că mi-am recuperat prejudiciul și i-au aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei. Ea a contestat ordonanța procurorului dar procurorul a păstrat ordonanța. A contestat din nou cu recurs, s-a pronunțat și Judecătoria rămânând ordonanța”, a mai spus
Niculina Mocanu.
Sancțiune administrativă pentru șefa din Primărie
Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus începerea urmăririi penale față de
Anca Dumitrescu pe 9 aprilie 2013 întrucât în calitate de șef serviciu resurse umane, cu știință și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că a aplicat rețineri salariale Niculinei Mocanu peste limita prevăzută de lege.
După efectuarea cercetărilor, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a
Ancăi Dumitrescu și a dispus ca șefa de la resurse umane să achite cheltuieli judiciare și o sancțiune cu caracter administrativ în cuantum de 1.000 de lei.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Târzioru atac şi la o şefă PSD din Primărie: Mi se vorbeşte în doi peri...