Nu au crezut că poate exista așa ceva
Medicii din Iasi nu si-au revenit din soc. Cazul unei tinere de 21 de ani i-a lasat fara cuvinte. Nu au crezut ca poate exista asa ceva. Cazul este o raritate pentru medicina si profesorii care s-au ocupat de pacienta au spus ca nu au mai avut un caz similar in cariera lor de peste 30 de ani.
Ana este din judetul Botosani si a fost transportata la Maternitatea Cuza Voda din Iasi pentru nastere. In timpul consultatiei, medicii obstetricieni au insistat asupra investigatiilor ecograf, pentru ca nu le venea sa creada ce vad. Mai mult, pentru a elimina orice suspiciune au chemat si alti colegi sa priveasca imaginile. Tanara, cu sarcina la termen, 37 de saptamani, avea inima in partea dreapta (situs inversus) si tetralogie Fallot, o malformatie congenitala care cuprinde patru defecte majore ale inimii si vaselor mari de sange. Operatia de cezariana nu putea fi efectuata sub nicio forma la
Maternitatea Cuza Voda si medicii au cerut sprijinul medicilor de la
Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi.
Pe timpul intervenției nu au existat complicații
Medicii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara au hotarat ca operatia de cezariana sa se desfasoare la institut, impreuna cu o echipa de medici de la maternitate. Nasterea prin cezariana a avut loc vineri, 13 februarie, gravida fiind asistata de o echipa multidisciplinara. Pe timpul interventiei nu au existat complicatii, tanara devenind mama unei fetite de 2.300 grame, perfect sanatoasa. Ieri, Ana a fost transferata la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, cu o stare de sanatate stabila.
Atat medicii cardiologi, cat si cei obstetricieni cu mare experienta in domeniu, au precizat ca nu au mai intalnit un caz in care pacienta sa aiba inima pe partea dreapta si tetralogie Fallot si sa duca o sarcina la termen, fara incidente, si sa nasca un copil sanatos. In lume, exista un caz la 500 milioane, o raritate. Obstetricienii au spus ca in obstetrica exista o axioma veche:
"o femeie cu angiocardiopatie congenitala (tetralogie Fallot) nu trebuie sa se casatoreasca, iar daca se casatoreste nu trebuie sa aiba copii". Dumnezeu a facut o minune in cazul acestei tinere de 21 ani.
"
Eu nu am vazut niciodata un astfel de caz. Este o raritate. Aceasta tanara cu inima in dreapta cu tetralogie Fallot care a dat nastere unui copil la termen este o exceptie. Acest caz trebuie publicat intr-o revista de specialitate. In toata cariera mea nu am avut un astfel de caz si nici nu am auzit ca un alt coleg sa aiba o gravida cu aceasta patologie", a declarat
prof. dr. Stefan Butureanu, seful sectiei de ginecologie de la Maternitatea Elena Doamna din Iasi.
Este o raritate. E o asociere rară
Ana a fost luata in evidenta
Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, tanara urmand sa fie operata pe cord de prof. dr. Grigore Tinica, managerul unitatii medicale.
"Este o raritate. E o asociere rara, situs inversus, tetralogie Fallot si, in general, pacientele sunt indrumate pentru intrerupere de sarcina. Pacienta si-a pus viata in pericol. Tanara mama a fost transferata la maternitate unde se afla si copilul. Asteptam sa treaca o perioada si i-am spus mamei sa revina la institut pentru efectuarea unei interventii. Ea ne-a spus ca se stia de la 12 ani bolnava. Nu cred ca a avut vreodata un tratament, iar pe perioada sarcinii nu a mers la un cardiolog. In toata cariera mea este singura pacienta cu inima pe partea dreapta si tetralogie Fallot care naste. Pe timpul interventiei nu au existat incidente. A fost nevoie de masuri speciale in ceea ce priveste monitorizarea pe perioada anesteziei. Din punct de vedere obstetrical nu au existat probleme. Pacienta a primit un tratament pe care il va urma si la domiciliu, la externare avand o evolutie buna. Dupa ce va fi externata din maternitate va reveni la institut pentru un control", a declarat prof.
dr. Grigore Tinica, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi.
Tetralogia Fallot include patru defecte ale inimii
In literatura de specialitate, tetralogia Fallot este descrisa ca o malformatie congenitala cardiaca cianotica, responsabila pentru nivelul scazut de oxigen din sange. Medicii de specialitate au precizat ca aceasta afectiune duce la cianoza, culoarea pielii devine albastruie. Tetralogia Fallot include patru defecte ale inimii si vaselor de sange: defect septal ventricular care reprezinta o gaura intre ventriculul stang si cel drept; ingustarea fluxului tractului pulmonar, valva si artera care leaga inima cu plamanii; suprasolicitarea aortei, artera care transporta oxigenul in organism; hipertropie ventriculara dreapta, ingustarea unui perete muscular al ventriculului drept.
CITEȘTE:
Maternitatea groazei unde o botoșăneancă a fost nenorocită, șochează din nou – VEZI ce s-a întâmplat