Zilele trecute a fost făcut public raportul de tornade al anului 2017 la nivel European.
România a avut 4 raportări, dintre care una în nordul Moldovei la Suharău (Botoșani). Este vorba de fenomenul meteo sever, surprins de unul dintre administratorii Meteo Nord-Est la data de 26 mai 2017 ora 17:30 în zona localității Suharău din judeţul Botoșani, care conform raportului analizat de Centrul European de Vreme Severa (ESWD), a fost considerat o pâlnie (funnel cloud) care a atins solul (tornadă), într-o zonă fără locuințe deci fără pagube.
„Suntem mândri că după mult timp prin intermediul echipei Meteo Nord-Est., fenomene din regiunea noastră sunt cunoscute de lumea întreagă. Mulțumim celor care ne trimit imagini și colaborează cu noi.” spun reprezentanţii Meteo Nord-Est.
Tornadele se produc atunci când curenţi de aer cald şi rece se ciocnesc şi creează o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid. În cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe oră sau chiar 800 km pe oră. Dar chiar dacă există condiţiile favorabile pentru ca o furtună să formeze vârtejuri, acest lucru nu se întamplă întotdeauna. Adevărul este că acest proces nu este pe deplin înţeles. Teoriile recente sugerează că dezvoltarea tornadei este legată de diferenţele de temperatură.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024