Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
De la volan însă, aversiunea față de polițiști izvorăște din teama amenzilor. Pentru că rareori se întâmplă să fii tras pe dreapta fără să fi greșit cumva. Sau fără să naști oarece suspiciuni. Cum buzunarele îi dor cel mai tare pe români, mâna întinsă a polițistului este ultimul lucru pe care ți-l dorești să-l vezi prin parbriz.
Cei care ne opresc în trafic sunt persoane ca noi. Sunt și ei șoferi, tați și soți, frați sau fii, surori sau soții și fiice. Sunt oameni cu minte-n cap și suflet în piept. Care uneori aplică legea și cu inima.
Cum arată o zi din viața uneia dintre patrulele de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani?
De departe cei mai ocupați sunt polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică.
Vineri, 12 iulie 2019, în tura cu numărul doi, una din patrule a fost formată din:
agent șef adjunct Vasile Vamanu (39 de ani) – care este polițist din august 2005 (foto jos)
și
agent șef adjunct Nicușor Alexoaei (49 de ani) – angajat în cadrul IPJ din martie 2005, după 13 ani petrecuți în uniforma Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani, începând cu anul 1992. (foto jos).
S-a regăsit și a rămas în Poliție.
La ordine publică este înregistrată activitatea cea mai complexă din cadrul Inspectoratului de Poliție. Polițiștii răspund la apeluri din întreaga sferă infracțională, de la accidente rutiere sau incendii la cazuri de deces, violență în familie, persoane dispărute sau scandaluri în locuri publice.
În cea mai mare parte a timpului, când nu sunt înregistrate apeluri la 112, mașina Poliției patrulează prin municipiu. În patrula noastră, Vasile Vamanu a preluat natural rolul de ghid al misiunii, colegul său îl aproba, din timp în timp, cu o înclinare a capului.
Nu sunt colegi de patrulă definitivi, pentru că echipajele se rotesc de fiecare dată, în funcție de zilele libere. Nu au timp să lege prietenii strânse și să petreacă în ani, mii de ore lângă același umăr. Devin însă o familie. A doua familie mai mare, cea de la muncă, familia uniformelor albastre.
Când într-un echipaj nu sunt doi polițiști experimentați care și-au format ochiul după stradă și chipuri de oameni este introdus câte un prospăt absolvent de academie. Din mâinile polițiștilor ”vechi” iese noua generație de agenți care învață din mers.
Revenind la patrula de ordine publică.
Agentul șef adjunct Vasile Vamanu, explică mândru:
„Cam tot ceea ce ține de activitatea de Poliție se regăsește în ceea ce facem noi”.
În fiecare zi sunt trei ture de lucru în intervalele orare următoare:
6:00 – 14:00
14:00 – 22:00
22:00 – 6:00
Orașul este împărțit în șase sectoare și în funcție de numărul de patrule, unui echipaj îi pot reveni chiar și două sectoare, în perioade mai liniștite ale anului, în care apelurile la 112 sunt sporadice.
”Sunt zile când avem și cinci, șase apeluri de patrulă pe tură, sunt zile când nu sunt deloc”.
Patrulele nu sunt fixe pe sectoare.
De exemplu, la scandaluri stradale, se întâmplă să se deplaseze mai multe echipaje. Pentru impact vizual.
„Cei care sunt implicați în scandaluri, când văd două, trei mașini sunt puțin descurajați și nu mai sunt la fel de vocali și violenți”, explică, peste umăr, Vasile Vamanu.
În timp ce conduce, privirea ambilor polițiști mătură străzile, pietonii, mașinile din trafic. Orașul este mic și fiecare polițist începe să cunoască ce figură conduce un anume model de mașină. Ce chipuri de oameni sunt asociate anumitor cartiereaș. Învață să scaneze doar cu privirea bagajele oamenilor care, în unele cazuri, iau forma pachetelor de țigări de contrabandă dosite. Și-au format ochiul pentru a-i depista pe cei care se ocupă de contrabandă inclusiv după limbajul trupului.
Iar informațiile culese din teren de polițiștii de la ordine publică sunt în multe cazuri piatra de temelie a unor anchete desfășurate ulterior de alte servicii, precum Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sau Serviciul de Investigații Criminale.
Sunt și zile care le rămân întipărite adânc în memorie. Ag. șef adj. Nicușor Alexoie zâmbește și își amintește.
Uneori, polițistul este chemat în situații care par să nu aibă o ieșire elegantă și ajung chiar amuzante.
„Am avut un apel la Maternitate în urmă cu câțiva ani, era o doamnă care nu voia să se dezbrace pentru consult. Născuse acasă și ajunsă la Maternitate nu mai voia să se dezbrace. Apelul mi-a rămas așa, în minte… M-a chemau doctorița: uitați a născut acasă, la Vorona. - Și noi ce să facem? – Păi, nu vrea să se dezbrace. – Și, cum, ați chemat Poliția să vă ajute?... Am avut și apel din acesta”,
Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.
Colegul său îl completează. Are și el amintirile lui profesionale. Într-una din zilele petrecute în uniforma statului a primit un apel de la o botoșăneancă plecată departe, peste hotare. Mama ei, se gândise să se pornească singură spre Belgia. Femeia disperară a cerut ajutor.
Cui altcuiva, decât polițiștilor?
În altă zi a fost direcționat de ofițerul de serviciu la un caz cu tentativă de suicid. Fără să-și dorească acest lucru a împrumutat rolul de psiholog pentru bărbatul pentru care viața nu mai avea vreun rost. L-a convins în cele din urmă să renunțe la gest și l-a internat la Psihiatrie.
„I-am explicat că are nevoie de ajutor de specialitate, că viața merge înainte. Se întâmplă să ne detașăm de munca de Poliție care înseamnă doar să aplicăm legea. Mai trebuie să judeci și cu inima și să îți faci timp să asculți necazul și la unul și la altul, să-l îndrumi, să-l ajuți cumva. Nu suntem nici noi roboți”,
Vasile Vamanu, polițist ordine publică.
Continuă însuflețit și povestește cum „psihicul unui polițist trebuie să fie foarte tare” pentru a face față oricărei situații ce se poate ivi. Și mai ales să fie polițist 24/24, chiar și atunci când a dezbrăcat uniforma: „Trebuie să avem o ținută morală impecabilă, suntem polițiști”.
La Botoșani nu-i din cale afară de greu.
Orașul e liniștit față de altele din țară. În afară de contrabanda cu țigări specifică județelor de graniță, în municipiu nu există reglări de conturi stradale, lupte între clanuri cu săbii și topoare. Nu se trage cu pistolul pe străzi, nu sunt uciși polițiști.
În urmă cu 6 ani de zile în urmă s-a folosit armamentul din dotare în IPJ Botoșani.
Pe Bulevardul Mihai Eminescu, în cazul unei persoane dată în consemn care a încercat să fugă de polițiști, iar pe unul dintre ei să îl lovească cu mașina
Atunci s-a tras ultima oară în municipiul Botoșani, un foc din arma unui polițist. Polițiștii speră că și pentru ultima oară.
„Cel puțin în municipiul Botoșani nu va fi cazul. Nu sunt persoane violente, nu avem clanuri, iar trendul infracționalității este în descreștere. Majoritatea conflictelor sunt cauzate de consumul de alcool și faptele ulterioare, vorbim de loviri și alte violențe sau omoruri. Toate au avut la bază consumul de alcool sau diferite probleme psihice ale autorilor”,
Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.
În municipiu e liniște și noaptea. Cluburile care s-au închis nu mai atrag interlopi de prin Suceava sau Iași. Viața de noapte la Botoșani nu este una dezlănțuită.
Amintirile polițienești sunt sparte de vocea ofițerului de serviciu care răsună în interiorul mașinii MAI, prin intermediul stației.
Un apel la 112 solicită un echipaj în spate la Casa Cărții, unde o botoșăneancă reclamă că i-au fost sparte geamurile la mașină. Agentul șef Nicușor Alexoaie strânge stația în mână și anunță că pornește spre locul solicitat. Nu este mult de parcurs pentru că, din întâmplare, mașina de Poliție patrula în zona bazarului.
Cu sirenele în funcțiune, neștiindu-se ce s-a întâmplat la locul de unde s-a sunat la 112, mașina poliției dă să țâșnească printre ceilalți participanți în trafic. Un tânăr pe moped rămâne țintuit locului deși sirenele și luminile albastre i se revarsă pe spate. Își strânge doar umerii. Un alt șofer eliberează banda, după oarece ezitări și priviri insistente în oglindă pentru a se dumiri dacă într-adevăr trebuie să se dea la o parte.
La fel se întâmplă și pe scurtul traseu.
Conducătorii auto fac culoar cu greu, deși prevederile Codului Rutier sunt extrem de clare: mașinile în misiune au prioritate în trafic, ceilalți participanți trebuie să tragă dreapta.
Cineva, undeva, are nevoie de ajutor. Iar sirenele pornite au, evident, rolul lor important.
Ajunși la locul de unde s-a solicitat sprijin, cei doi polițiști coboară în sincron din mașină și-și încep activitatea. Adresează întrebări și iau decizii pentru femeia care și-a găsit mașina cu geamurile sparte. Își apelează colegii criminaliști pentru partea lor de cercetări.
Sunt pregătiți pentru orice ar fi găsit la locul unde au fost solicitați. Sunt dotați, iar în portbagaj au și câte două veste, una antiglonț, cealaltă antiînjunghiere.
La scurt timp, un alt apel prin 112 solicita ajutor polițienesc pentru escortarea unei persoane suspectate de furt, la sediu. Echipajul Vamanu – Alexoaei pornește din nou, pentru altă misiune și pentru ca orașul Botoșani să fie în continuare unul sigur, din punctul de vedere al liniștii și ordinii publice.
P.S. Pentru eventualii "hateri": fiecare pădure își are uscăturile ei. Și printre ei, dar și printre noi, cei mulți.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024