La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, disciplinele compoziție jazz-muzică ușoară. Tot acolo a urmat și Masterul. Nota 10, cu care a absolvit studiile, îi deschideau ușile către o carieră universitară de succes. S-a stabilit o vreme în Irlanda, unde și-a depus și actele pentru doctorat, și tot în Irlanda ar fi putut activa, după ce proiectul i-a fost admis, coordonator artistic pe regiune. A lăsat totul în urmă și a ales Botoșaniul. Este ”acasa” care i-a fost mereu aproape, este locul unde s-a împlinit profesional.
-Cheia Sol a devenit o emblemă pentru Botoșani, asta datorită copiilor care au cucerit, în atâția ani, premii și distincții în competițiile naționale și internaționale. Însă în spatele acestei organizații se află un nume: Oana Pușcașu. Pentru că suntem în fața unei minunate sărbători, spune-ne cum era Oana de demult, copilul care îl aștepta pe Moș Crăciun. Ce îi cânta, cum îl convingea să îi dea cele mai frumoase daruri?
-Îmi amintesc cu drag perioada copilăriei, care s-a împletit cu jocurile din fața blocului, studiul la pian și taberele muzicale frumoase organizate de Palatul Copiilor. De mic copil am avut multă activitate în viața mea, iar acest lucru pare că a rămas valabil și acum, ca adult. La fel ca toți cei din generația mea, cadourile de Crăciun erau portocalele, dulciurile și pijamalele lăsate de Moșul sub bradul din casa bunicilor sau chiar pe soba de la bunici. Acest lucru s-a întâmplat până la 12 anișori, pentru că Moșul aducea lucruri care ne erau utile în perioada respectivă. În jurul vârstei preadolescentine, când eram moderatoare împreună cu Gina Poenaru la o emisiune pentru copii pe postul local de televiziune și aveam puțină notorietate printre botoșăneni, mergeam la colindat și adunam foarte mulți bani, oamenii fiind dornici să mă asculte. La sfârșitul zilei de colindă, cheltuiam toți bănuții pentru a pregăti eu cadouri pentru familia mea, îmi doream astfel să îl răsplătesc pe Moș Crăciun pentru bunătatea cu care mi-a oferit atâția ani cadouri. Nu îmi aduc aminte să îi fi cerut vreodată ceva Moșului, cu siguranță el aducea exact ce îmi trebuia și ce putea…
-Absolventă de Conservator, la București, cu rezultate remarcabile, posibilități de a dezvolta o carieră în orașe mult mai ofertante. Și totuși, ai ales să revii la Botoșani și să lucrezi în continuare cu copiii de aici, așa cum ai făcut-o încă de când erai tu însăți elevă. Ce te-a determinat să faci această alegere?
-Este o întrebare grea, la care mai caut, câteodată, și acum răspunsul corect. Am absolvit Masterul cu media 10 și mare a fost mirarea profesorilor de la Universitatea de Muzică atunci când am hotărât să mă întorc la Botoșani și să nu urmez studiile de doctorat, implicit să nu predau în cadrul Universității. Așa am simțit la momentul respectiv, că am multe de oferit pentru acest oraș, că nu ar fi cinstit să plec și să nu îmi aduc ideile mele și proiectele mele aici. Întotdeauna am crezut că Botoșaniul este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc. Nu îmi plac orașele mari, gălăgioase, aglomerate… chiar dacă acolo aș fi avut un progres profesional mai mare. Am avut șansa să lucrez și în Irlanda, ca și coordonator artistic pe o regiune, proiectul meu fiind selectat și apreciat, dar… am ales să revin în Botoșani. Oricum, viața este colorată și nu se știe ce îmi rezervă viitorul, mai este timp să descopăr și alte locuri.
-Talent, spontaneitate, șarm, voce. Ce contează cel mai mult atunci când la ușa Cheia Sol bate un copil care nu a mai cântat niciodată, dar visează să fie pe scenă?
-Atunci când am început proiectul Cheia Sol, părinții veneau la mine cu cei mici pentru performanță, mai exact își doreau o carieră în acest domeniu și o variantă de a profesa, mai târziu. Acum, muzica este o activitate extrașcolară menită să le ofere copiilor momente frumoase și o dezvoltare armonioasă. Și atunci, dar și acum, contează talentul copilului. Pe unii părinți i-am îndemnat să aleagă altă activitate pentru copiii lor, pe alții i-am încurajat să își susțină copiii în muzică. Sunt foarte multe voci bune în Botoșani, au fost și sunt… câteodată sunt și eu uimită cât de mult ne iubește Dumnezeu de ne da copii atât de talentați aici. Dar, cum talentul nu reprezintă cheia succesului, acești copii trebuie să fie și muncitori, și norocoși. Fiecare are Steaua lui norocoasă și drumul lui.
-Ce înseamnă să faci parte din Cheia Sol? Există reguli (disciplină), condiții (muncă, muncă, muncă), continuitate etc.? Sunt copii care au crescut în Cheia Sol, au venit când abia învățau să vorbească și încă sunt parte a acestei familii (cel mai bun exemplu este Oana Tăbultoc). Care este secretul?
-Da, Oana Tăbultoc este acum profesoară pentru grupa de începători în cadrul organizației noastre. Este studentă în anul II la Universitatea de Muzică din București și o mândrie pentru mine. După această perioadă de on-line, va începe noi proiecte muzicale. Dar generația Oanei de copii care au activat în grupul Cheia Sol este una excepțională, pentru că toți au reușit să aibă cariere în arhitectură, televiziune, medicină sau alte domenii, iar muzica i-a ajutat foarte mult. Au învățat munca în echipă și au studiat pentru fiecare spectacol, pentru fiecare proiect. Continuitatea a fost cheia succesului pentru ei. Acum, mai ales în perioada afectată de Covid, copiii își pierd foarte ușor răbdarea și atenția, este greu să îi captezi și să îi implici în proiecte ce necesită multe repetiții, mult studiu. Vremurile s-au schimbat și trebuie să ne adaptăm lor… Vom vedea ce urmează și cum vom face față.
-Cum simți copiii de astăzi față de cei de acum 10-15 ani, de pildă? Sunt mai nerăbdători să intre în competiții?
-Competițiile sunt noua modă. Dacă acum câțiva ani existau câteva concursuri naționale și internaționale, iar o mențiune era foarte valoroasă la aceste concursuri, acum sunt zeci sau poate sute de competiții, iar mențiunea nici nu mai există. Toți copiii sunt premiați, probabil pentru a avea participanți în anii următori. Observ că organizatorii doresc să îi mulțumească pe părinți și mai puțin să încurajeze progresul. Dar acest lucru se întâmplă în toate domeniile, deci e un alt lucru la care trebuie să ne adaptăm. Ceea ce pot face este să fiu selectivă la concursurile la care participăm. Prefer să merg cu micii mei artiști la competițiile cele mai grele, cu juriu numeros. De fiecare dată sunt sigură că voi fi mândră de prestația lor.
-Vizibilitatea se realizează astăzi mult mai simplu, expunerea publică este la un click distanță. Vorbim despre Facebook, YouTube etc. Mai au copiii nevoie de scenă, de public, de aplauze?
-Suntem în epoca online-ului. Acum câțiva ani, spectacolele erau principalul mod de promovare și o încununare a muncii noastre. Astăzi, filmările postate pe canalele de YouTube și Facebook au rezultate foarte bune, cu zeci de mii de vizualizări și sute de like-uri. Dar nu renunț la LIVE și organizez, cât pot de des, spectacole mici pentru copii, în care ei cânta LIVE și simt emoția spectatorilor.
Probabil că vom uita, în curând, sunetul aplauzelor sau emoția privirilor din fața scenei…. de zâmbet nici nu se pune problema, pentru că toată lumea are acum măști. Dar, așa cum orice perioadă are un apogeu în care se produce saturația, aștept momentul în care ne vom sătura de online și vom reveni pe scenele mari. Problema va fi alta… să captăm atenția spectatorilor, care de multe ori nu au răbdarea necesară să urmărească un spectacol până la final sau fără a naviga pe Facebook în timp ce pe scenă se întâmplă un act artistic. În loc de flori la sfârșitul momentului, acum suntem răsplătiți cu Like-uri și Emoticons. Dar e Crăciun și eu îi voi scrie Moșului că îmi doresc sălile pline de părinți, bunici, prieteni, rude care vin și aplaudă copilașii și munca lor.
-Vorbește-ne despre Crăciunul 2021. Ce surprize ne pregătește Cheia Sol? Pe cine vom asculta?
-Pentru acest Crăciun, copilașii din Cheia Sol au muncit foarte mult. Am realizat filmări de Crăciun pe care le puteți vedea LIVE în Concertul de Crăciun Cheia Sol și pe canalul de YouTube, am organizat mici spectacole la Uvertura Mall cu toți copilașii noștri (atât cei începători, cât și cei premiați), am lansat videoclipuri și ne-am auzit pe radio. Am participat la concursuri cu tematică de Crăciun și am obținut rezultate minunate. Și ne așteaptă un an nou plin de proiecte, care mai de care mai mari…, dar așteptăm să se îndeplinească și după vă povestim… ca să nu stricăm magia lor! Luna decembrie este o lună cu majoritatea nopților nedormite și petrecute în studio, dar tocmai aici e frumusețea Crăciunului: să te bucuri de bucuria copiilor atunci când sunt apreciați pentru munca și talentul lor!
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă Cheia Sol, prin intermediul Botoșăneanul, vă oferă și un concert de Crăciun pe care îl puteți viziona accesând materialul video de mai jos sau pe Facebook.com/Botoșăneanul.
Sărbători fericite!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Cheflii prinși băuți la volan, Moș Crăciun le-a luat permisul
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Alimentele care dispar din magazinele din România în 2025
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile