De cât timp are nevoie o persoană pentru a distruge ceva?
Botoșani este recunoscut ca fiind un leagăn al culturii românești și de numele acestui județ se leagă numele unor mari personalități, după cum bine se știe. Și dacă nu am fost norocoși în extrem de multe alte privințe, în schimb avem bogăția obiectivelor cu care să ne lăudăm în fața celor care ne vizitează.
Și am avut și o Biserică unicat în Europa, în curtea Memorialului Ipotești. Este Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care este a satului și unde slujește preotul Valentin Tincu.
Această Biserică constituie o atracţie pentru turişti din câteva motive rarisime: aureolele îndoliate, negre ale sfinţilor din pictura murală interioară, portretul lui Mihai Eminescu în mărime naturală, pictat în semn de omagiu şi portretul lui Carol al II-lea care a fost unul dintre ctitori, Arhanghelul Mihail cu chipul tânărului Eminescu.
De ieri s-au început lucrări de restaurare și consolidare, la cererea expresă a preotului care a decis să elimine picturile ce au făcut celebră această Biserică.
Contactat telefonic prin intermediul unui muncitor, preotul Valentin Tincu a arătat categoric că acest picturi vor fi distruse.
”Deocamdată nu se pune problema de așa ceva, nu pot picta fără restaurare și reabilitare”,
Preot Valentin Tincu
Când i s-au cerut mai multe detalii despre acest demers, omul Bisericii a răspuns sec:
„Asta mă privește pe mine, nu trebuie să vă dau dv. detalii”
De altfel, ieri un muncitor cu un ciocan începuse să înlăture picturile de pe pereții Bisericii, până la tencuială.
Până la terminarea lucrărilor slujbele vor fi oficiate în Bisericuța familiei Eminovici.
„Ni s-a cerut să fie oficiate două slujbe acolo de la 7:30 până la 11:00 duminica care a trecut și duminica viitoare, în bisericuță. Noi am întrebat ce se întâmplă, ce se face în Biserică și dlui ne-a spus că injectează beton în crăpături. Am întrebat de pictură, dacă se dă jos și dlui a spus că nu”,
Ala Sainenco, manager Memorialul Ipotești
Se consideră că distrugerea acestor picturi va reprezenta o mare pierdere pentru Botoșani în condițiile în care majoritatea turiștilor cereau să o viziteze.
„Majoritatea celor care veneau la Memorial voiau să vadă acele aureole negre și ar fi unica Biserică din Europa în care sfinții sunt pictați cu aureole negre. Că nu mai există asemenea biserici, cu asemenea pictură. Iar ca o particularitate, într-unul din ochii lui Carol este un glonte, din timpul războiului, rușii l-au împușcat în ochi, chipurile. Prezintă atracție turistică, evident”,
Daniel Tupiluș, director adjunct Memorialul Ipotești
Întrebați, cei de la Direcția de Cultură au arătat că acest demers este legal dacă preotul are obținute toate avizele necesare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
”Biserica este în zonă de protecție, nu este monument istoric. Preotul trebuie să vorbească cu un expert, la Mitropolie și i se va transmite ce să facă cu pictura. Dacă era monument istoric trebuia aviz de la Ministerul Culturii, pe componente artistice. Fiind în zonă de protecție e un caz special, dar eu i-am recomandat să vorbească cu un expert care să-i spună care e situația”,
Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural
S-a vorbit despre aureolele negre ale sfinților că ar fi fost pictate așa în semn de doliu pentru moartea prematură a poetului nepereche.
Varianta nu este susținută de oamenii din cultură.
„De asta trebuia să meargă la expert, să-i spună clar, dacă acesta era un rezultat chimic sau pictură. Asta e toată chestiunea. Rezultatul chimic este că ele s-au înnegrit în timp, ele erau albe cândva”,
Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural
Biserica din Ipotești a fost construită prin colectă publică în perioada interbelică din iniţiativa lui Nicolae Iorga şi Cezar Petrescu.
În minte stăruie totuși întrebarea: Dacă am avut ceva unic în Europa de ce a trebuit să distrugem pentru a face ceva, ce există, în mii de alte Biserici?
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024