Ziua de 1 Martie este una specială în special pentru puştii care merg la şcoală să primească mărţişoare. La Botoşani este păstrat cu sfinţenie, încă de la clasele mici obiceiul ca fetele să ofere băieţilor mărţişoare şi cadouri. Simbolurile primăverii sunt însoţite şi de îmbrăţişări.
Cu o zi înainte de 1 Martie, şcolarii din Botoşani se gândesc mai puţin la teme. În general sunt preocupaţi să găsească mărţişoare şi cadouri pentru a doua zi. La clasele mici în special, este o adevărată sărbătoare, nici vorbă de calificative sau de lecţii.
Puştii îşi încep ziua dăruind, iubind şi mai apoi fălindu-se cu trofeele în alb şi roşu din piept. Dacă în restul ţării fetele sunt cele care primesc cele mai multe atenţii, la Botoşani dar şi în toată Moldova în general, cei care se bucură cel mai mult de 1 Martie sunt băieţii.
Şi asta fiindcă fetele sunt preocupate să le arate preţuirea şi le dăruiesc mărţişoare şi alte daruri. Tradiţia este respectată cu sfinţenie la Botoşani, mai ales la clasele din ciclul primar.
La clasa a I a, ”ritualul” acordării mărţişoarelor este unul desăvârşit. Maria, este elevă în clasa I a la Şcoala numărul 7 din municipiul Botoşani. S-a pregătit temeinic pentru ziua de 1 Martie. Are un adevărat ”arsenal” de mărţişoare bine ordonat, cu numele tuturor băieţilor la care trebuie să ajungă talismanele. La fel ca Maria, toate fetele din clasă se pregătesc într-un mod asemănător, iar cutiile cu mărţişoare au aspectul unor cufere ce adăpostesc lucruri de preţ.
La şcoală învăţătoarea le oferă timpul necesar şi chiar îi încurajează pe cei mici să-şi ofere mărţişoare. Pe 1 Martie este rândul fetelor să ofere cadouri şi mărţişoare băieţilor. Niciunul nu este uitat, dar pentru cei mai dragi, mărţişoarele sunt bine alese.
„Aşa este tradiţia la noi şi ne place. Eu singură am ales fiecare mărţişor pentru fiecare băiat“, spune Maria.
Odată ce învăţătoarea dă semnalul împărţirii mărţişoarelor, aceste sunt împărţite cu grijă şi atent pentru a nu fi confundaţi cei care trebuie să le primească. În schimbul mărţişorului, aşa cum spune obiceiul, fiecare fată primeşte o îmbrăţişare. Întreaga zi de şcoală este de fapt un ritual al oferirii de mărţişoare şi de afecţiune. Sunt preferate chiar şi amintirile tradiţionale, un şnur tip brăţară, în alb şi roşu, pe încheietura „voinicului”.
După ce se termină ziua de şcoală, băieţii îşi contabilizează trofeele. Alexandru un puşti tot în clasa I, coleg al Mariei, îşi numără bucuros mărţişoarele primite de la fete şi pentru care a oferit îmbrăţişări.
”Este aşa frumos când primeşte de la fete un cadou şi o îmbrăţişare”, spune candid Alexandru.
Ceva mai încolo, un alt puşti, Ianis, îşi pune cu grijă amintirile într-o punguţă. Ştie foarte bine care sunt cele mai de preţ.
”Este o tradiţie românească, pe care o încurajăm. Este vorba de preţuire, respect şi iubire. La noi acesta este obiceiul, îl respectăm şi îi încurajăm şi pe copii să-l practice. Fetele oferă de 1 Martie mărţişoare şi o îmbrăţişare băieţilor„, spune Corina Andrei, învăţătoare la clasa I la Şcoala numărul 7.
Tradiţie oferirii de mărţişoare bărbaţilor, este una foarte veche. Dacă în martie pleca la luptă sau la vânătoare, voinicul necăsătorit, primea de la cele care-l îndrăgeau brăţări împletite cu roşu şi albă să-i poarte noroc şi să se întoarcă sănătos acasă. Chiar şi fără să se expună pericolelor, flăcăii necăsătoriţi primeau de la fete în semn de preţuire şi respect aceste mici talismane.
(sursa Adevărul)
Trei case au luat foc în ultimele ore, pompierii au intervenit urgent
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile