La mulți ani! În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, toți credincioșii sărbătoresc Sfântul Andrei sau cum mai este denumit în popor, Apostolul românilor. Aproximativ 700 de mii de români poartă acest nume.
Această zi vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri și de aceea i se mai spune Halloween românesc.
Încă din bătrâni, legendele zic că în noaptea de Sf. Andrei dispare granița dintre morți și vii, făcându-și apariția strigoii.
De asemenea, fetele care nu sunt căsătorite își pot vedea în vis viitorul soț sau se mai practică diverse activități prin care oamenii își văd viitorul.
Din strămoși, se spune că în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie și lupii capătă puteri supranaturale, de aceea această sărbătoare mai este denumită și Ziua Lupului.
Obiceiuri:
Acestea sunt doar câteva obiceiuri din bătrâni. Încă nu se știe dacă ele sunt adevărate sau nu. Cert este că unele persoane cred în ele și le respectă în tocmai. Așa cum fac și cu tradițiile pentru a avea un an mai bun. Iată câteva:
Pentru a avea un an mai bun, pe data de 30 noiembrie:
-nu se muncește
-nu se duce gunoiul
-nu se dau bani cu împrumut
-nu se dă de pomană
-nu se face curățenie în casă
Sărbătoarea Sfântului Andrei este o bucurie nu doar pentru cei care poartă acest nume, ci și pentru toți credincioșii care țin Postul Crăciunului, căci este dezlegare la pește.
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile