În ciuda legislaţiei în vigoare care nu dă acoperire legală şefilor instituţiilor deconcentrate, o parte dintre aceştia susţin că, de la nivel central nu au primit nici un fel de dispoziţie prin care să li se interzică semnarea de documente. Astfel, cu toate că, cele două ordonanţe care au venit în completarea legii funcţionarilor publici au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României, fapt care oferă aplicarea implicită a primului act normativ, nici unul dintre directorii PD-L nu sunt funcţionari publici, însă continuă să conducă aceste instituţii din diverse motive.
Astfel, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Sorin Şologon susţine că, din partea forurilor centrale nu a primit nici un fel de decizie în acest sens.
„
Eu înainte de a prelua postul de director al AJOFM, am fost funcţionar public în cadrul Agenţiei de Prestaţii Sociale, consilier juridic, deci eu am trecut de pe un post de funcţionar public, pe post de personal contractual, deci eu zic că, în cazul meu nu ar fi probleme, dar nu ştiu cum o să apară legea. Deci deocamdată nu am primit nimic, cînd voi primi atunci am să şi comunic mai departe. Am drept de semnătură pentru că nu pot să blochez activitatea la 11.000 şi ceva de şomeri”, a declarat
Sorin Şologon, director AJOFM.
În cazul Direcţiei Silvice Botoşani, şeful acestei instituţii susţine că, angajaţii acesteia nu au mai fost incluşi în cea de-a doua ordonanţă care a fost dată în octombrie 2009, deci nu intră sub incidenţa legii funcţionarilor publici.
„
Noi iniţial am fost incluşi în ordonanţa 37, în ordonanţa 105 noi am fost scoşi din ordonanţa 37, deci noi suntem deci regie autonomă, nu suntem funcţionari publici. Nu ne mai încadrăm celor două ordonanţe.Noi nu suntem funcţionari publici, suntem Regia Naţională a Pădurilor de asta am fost scoşi din ordonanţa 105 şi din cîte ştiu avem acoperire legală”, a declarat şi
Gabriel Amitrului, director Direcţia Silvică Botoşani.
Nici conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nu a primit nici un fel de decizie de la ANSVSA, prin care să fie informată despre modul în care îşi poate exercita atribuţiunile de serviciu.
„
Eu sunt funcţionar public, pentru că înainte de a prelua conducerea instituţiei, am fost şef de serviciu şi funcţionar public, de la Autoritatea Naţională nu am fost informată că nu aş avea acoperire legală, deci nu vă pot spune nimic, iar atît timp cît de la nivel central nu mi s-a comunicat nimic, eu îmi continui activitatea”, a declarat şi
Minodora Vasiliu, director DSVSA.
Cu toate că, parlamentarii din partea PD-L au înaintat un proiect de lege pentru modificarea statutului funcţionarilor publici şi practic revenirea pe funcţii de directori a executivi din coordonatori ai şefilor instituţiilor bugetare şi acest act normativ a fost contestat la CCR, însă răspunsul referitor la constituţionalitatea acestuia, întîrzie să apară deocamdată.