Incursiune a oficialităților județene în sudul județului, într-un moment dorit ca fiind unul festiv, dar mult prea târziu pentru miile de botoșăneni care circulă pe un traseu ce seamănă mai mult cu un câmp cu gropi decât cu un drum județean.
Conducerea Consiliului Județean Botoșani, însoțită de mai mulți funcționari importanți, șefi ai Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP), constructori care vor interveni pe acest așa zis DJ, proiectanți sau avizatori.
O coloană de mașini scumpe, majoritatea SUV-uri pentru a atenua din impactul gropilor, a pornit spre sud până la Căminul Cultural din Todireni pentru a preda amplasamentul firmelor care se vor ocupa de modernizarea acestui drum județean și pentru a oferi totodată o șansă botoșănenilor de acolo, să pășească spre civilizație, spre o normalitate a vremurilor actuale.
Traseul care face parte din Lotul III din celebrul drum strategic este următorul: Intersecția DN29D cu DJ297 localitatea Silișcani, comuna Gorbănești - Blândești – Sulița – Lunca – Todireni.
Distanța relativă până la Todireni este aproximativ 46 de kilometri și în condiții normale, cu mașina s-ar parcurge în jumătate de oră. Nu și în cazul de față.
Practic, să ajungi în comunele apropiate de granița cu județul Iași este o adevărată aventură, însă nu în sensul pozitiv al cuvântului. Mașinile circulă cu viteză redusă, de 20 – 30 km/h și fac un slalom enervant printre gropile care apar din metru în metru.
Se ajunge astfel la situația în care niciun participant la trafic nu mai respectă banda de mers, fiecare încercând să găsească porțiunea de drum cu mai puține denivelări.
Petru Toma este profesor de fizică de profesie, ales primar la Todireni, comuna în care s-a născut și a crescut până la maturitate. Este persoana care explică cel mai bine dezastrul pe care-l suportă de decenii întregi botoșănenii din sud.
„Eu sunt născut și crescut aici, în această comună. Niciodată acest drum nu a fost în situația asta. Deci de 50 de ani de când mă știu eu, nu a fost niciodată o asemenea situație. A dat Dumnezeu și se pare că vom intra pe drumul cel bun. Din cauza acestui drum, o investiție de 6 milioane de euro, cea mai mare moară pentru produse de grâu, stă blocată. Vă dați seama de importanța acestor drumuri. Nimeni nu vine să investească, să redeschidă practic această moară pentru că nu are drumuri. Nu ai ce face cu asemenea drumuri”,
Petru Toma, primarul comunei Todireni
În prezența atâtor oficiali primarul și-a făcut curaj și a adresat o rugăminte, conștient fiind de faptul că altă oportunitate probabil că nu i se va mai ivi. Conduce o comună unde, șefii de la Județ ajung mai rar, în campanii electorale, iar în rest, mai deloc.
„Dacă ar putea, că de acum avem răbdare și așteptăm să se termine aceste drumuri, dar să intervină cumva să „îndulcească” un pic acele gropi. Pentru că noi mergem, cu a întâia, cu a doua, dar vorbim de o salvare, de o mașină de pompieri, pentru care timpul înseamnă viață”,
Petru Toma, primarul comunei Todireni
Lotul al treilea din drumul strategic al județului Botoșani are o lungime de 25,8 km și este format din Blândești – Cerchejeni – Sulița – Cheleș – Lunca – Cernești – Todireni.
Firmele care au fost declarate câștigătoare la licitație sunt Dimex 2000 Company – Frasinul, ambele din Bistrița Năsăud.
Frasinul a avut un reprezentant la acțiunea de miercuri, 12 mai 2021, care a dat asigurări că îi va îndeplini dorința primarului din comuna Todireni.
Cei aproape 30 de km de drum județean vor fi reabilitați cu 86,2 milioane de lei, fără TVA,iar lucările ar urma să fie finalizate în termen de 2 ani.
Un material amplu despre întreaga festivitate care a avut loc de-a lungul zilei de miercuri, în care Consiliul Județean a predat amplasamentele către constructori citiți mâine pe Botoșăneanul, începând cu ora 7:00.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Avarie URIAȘĂ: Mii de botoșăneni rămân fără apă TREI zile
Oana Sava
Jan 01, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 01, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 01, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile