Inițial, Raluca Isabela Hăulică, elevă olimpică cu multe participări la diverse competiții școlare, a fost notată de profesorii botoșăneni la Bacalaureat, cu 6,55 la Limba Română. Dezamăgită și convinsă că merită mult mai mult, fata a depus contestație. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut ce notă a primit după ce lucrarea i-a fost recorectată de profesorii ieșeni.
Vara lui 2015 a reprezentat o premieră în metodologia examenului de maturitate, a fost pentru prima dată când lucrările absolvenților au fost corectate în alte județe, și nemulțumirile nu au întârziat să apară.
Eleva olimpică de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, a fost notată de profesorii botoșăneni care i-au corectat lucrarea, cu nota 6,55. După ce a depus contestație, nota finală a crescut cu 2,45 puncte.
Fata însă crede că nici a doua notare nu reflectă de fapt nota reală și vrea cu tot dinadinsul să își vadă lucrarea pentru a se convinge singură. Potrivit legislației, orice lucrare cu o diferență de 1,5 puncte între notări, va fi recorectată pentru a treia oară, fără însă ca rezultatul final să influențeze media de la Bacalaureat.
Pentru liniștea Ralucăi însă, și această variantă este bună, pentru a vedea care au fost profesorii care au greșit de fapt. „Vreau să o văd (n.r.: lucrarea), pentru simplul fapt că sunt foarte curioasă în ceea ce privește notele date de șase profesori în cazul meu”, a fost mesajul postat de tânără pe Facebook.
Sute de mesaje de încurajare au fost postate de prietenii săi virtuali, care îi împărtășesc furia și dezamăgirea. „Nu notele sunt cele care reflectă valoarea reală a unui om și nici de note nu depinde realizarea cuiva în viață” sau „Bravo, Raluca, mai trebuie judecați și profesorii ăștia care se cred Dumnezeu și suferă și ei”, au fost câteva dintre mesajele de încurajare pe care tânăra le-a primit.
De altfel, tot pe pagina personală de Facebook, Raluca a postat un mesaj lung, în care își împărtășește dezamăgirea față de sistemul educațional de astăzi. Redăm mai jos, mesajul integral:
„6.55 şi 9, după contestaţie. Diferenţă de două puncte şi jumătate. Două puncte şi jumătate responsabile pentru două zile de chin, de întrebări, de îndoieli legate de propriile performanţe sau cunoştințe adunate în atâţia ani, dar şi de o mare frustrare. Sunt convinsă că au mai fost zeci în cazul meu. Din păcate, nimeni nu plătește pentru toate astea. Încă nu cred că această notă reflectă cunoștințele mele la limba şi literatura română, în condiţiile în care există cazuri de copii mai slabi care au luat cu mult mai mult.
Cu toate astea, mă consider un caz fericit, deoarece am colegi/cunoştințe care au fost olimpici sau care au scris cărţi şi care nu au putut trece de nota 8, iar copiii mediocri au reuşit să obţină note mai mari. Suntem o generație-experiment, care nu știe cum să mai scrie ca să obţină o notă mare la BAC, care e confuză din cauza atâtor păreri diferite emise de profesori, şi care se bucură în fata unor note mediocre, care nu reflectă cunoștințele adunate în timpul liceului, în cele mai multe cazuri.
O generație care se confruntă cu interesul profesorilor în detrimentul interesului elevului. Toată lumea laudă rata de promovabilitate, însă nimeni nu vorbește de rezultate concrete. Nu toţi au parte de un final fericit, însă. Încă o dată, copiii buni sunt dezavantajaţi, descurajaţi şi alungaţi din ţară de sistemul de învăţământ şi de ignoranţa unor profesori care calcă în picioare viitorul unor elevi, care au fost aplaudaţi, şi care în final ajung să-şi dispreţuiască propria țară, deoarece nu sunt apreciaţi. Ce este mai grav e că nimeni nu o să mai rămână să lupte pentru o schimbare, pentru că nemulţumirile adunate vor fi prea covârşitoare pentru ca cineva să mai aibă energia necesară să mai lupte pentru schimbare”.
(C.B.)
Sursa foto: Facebook
Viața și moartea lui Eminescu: Certificatul de deces semnat de doi analfabeți
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Cadou otrăvit de la Ciolacu la început de an, vor fi afectați toți românii
Gabriela Erdic
Jan 03, 2025
Lanțul de magazine Profi s-a vândut cu 1,3 miliarde de euro
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
FC Botoșani pleacă în cantonament: S-a stabilit primul meci de campionat din noul an
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Perioadă de foc pentru pompierii botoșăneni, în ultimele trei zile
Redacția Botoșăneanul
Jan 03, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile