31 ianuarie 2018 a fost ziua în care o delegație a Asociației B-Right Media din Botoșani a pășit pragul Palatului Municipal de Cultură din orașul Edineț alături de viceprimarul Rodelia Vasilcov. Încremenită în alte vremuri, construcția reprezentativă a capitalei raionului cu același nume necesita intervenții care să îi aducă măcar sala de spectacole mai aproape de timpul prezent.
13 mai 2022 a fost ziua în care s-a redeschis sala renovată. După peste patru ani de muncă, plecând de la un proiect european scris de ONG-ul botoșănean.
Cu mai multe proiecte europene implementate din 2010, anul înființării, ONG-ul botoșănean a conceput proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” care a obținut punctaj maxim în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 la categoria ”proiecte soft”.
Asociația B-Right Media a atras în parteneriat Primăria Edineț, Consiliul Raional Edineț și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului ”Țara de Sus”, reușind prin proiect să obțină o finanțare de aproape 100.000 de euro.
Aproximativ o treime din sumă a fost repartizată pentru schimbarea celor 400 de scaune din Palatul Municipal de Cultură.
Profitând de finanțarea europeană, Primăria Edineț, pe lângă acea cotă obligatorie de cofinanțare, și-a mărit partea de contribuție până la 100.000 de euro și a renovat întreaga sală de spectacole, nelimitându-se doar la înlocuirea scaunelor.
Redeschiderea a avut loc pe data de 13 mai 2022, cu ocazia Festivalului Culturii și Patrimoniului, a cărui finanțare a fost asigurată prin același proiect T.E.A.M.
”Este un proiect în care am spus că, «Împreună suntem mai puternici». Împreună cei de la Edineț, împreună cei de la Botoșani, deja la finalizarea proiectului suntem un tot întreg. Nu știu dacă bietul de Prut, sărmanul de Prut, amarnicul de Prut, este cel care ne-a dezbinat sau ne dezbină, pentru mine este cel care ne-a unit chiar mai mult. Chiar pe alocuri mă gândeam că ar fi bine să sece Prutul ca să apropiem mai mult malurile, dar iată că a trecut pandemia și ne vedem aici, în această componență”,
Constantin Cojocari, primar Edineț.
Edilul șef a mulțumit consilierilor locali pentru că au aprobat creșterea contribuției de la bugetul local, dar și Consiliului Raionul, în sarcina căruia a căzut organizarea festivalului.
”Dar dincolo de toate vreau să mulțumesc Botoșaniului. De fiecare dată spuneam că intrarea în Botoșani e făcută de patru titani: Mihai Eminescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, care a dus România în Cartea Recordurilor, dar și marele George Enescu. Deci, dacă ar fi să promovez Botoșaniul, aș porni de la acești patru titani și apoi m-aș gândi la toate celelalte. Nu am decât să mulțumesc botoșănenilor pentru că am fost un tot întreg”,
Constantin Cojocari, primar Edineț.
Acesta și-a exprimat satisfacția că prin proiectul scris de echipa Asociației B-Right Media s-a reușit împletirea elementelor de infrastructură cu cele logistice și culturale, marcând în același timp o nouă apropiere între cele două regiuni.
”Vedem această sală frumoasă, curată, vedem posibilitatea de a găzdui evenimentele noastre culturale, dar în principal vreau să arăt altceva: dincolo de această sală sunt relațiile care se leagă. Dacă la început de proiect eram doar parteneri, în ziua de astăzi, la sfârșit, suntem prieteni, suntem o echipă, suntem ca o familie și sper ca mai departe să facem alte proiecte împreună. Pentru mine cultura este ceva sfânt, sunt bucuros că am participat la acest proiect și că astăzi (pe 13 mai 2022 – n.r.) deschidem renovată această sală”,
Nicolai Melnic, președinte Consiliul Raional Edineț.
Panglica a fost tăiată în amintita zi de vineri, însă festivalul a continuat și a doua zi. Dacă în prima au cântat Tudor Ungureanu și Ansamblul Etno-Folcloric Ștefan Vodă, sâmbătă pe scenă au urcat ”Colinda” și ”Ciocârlia” din Republica Moldova, dar și artiști de la Școala Populară de Arte ”George Enescu” din Botoșani sub bagheta directorului Liviu Andronic, inclusiv ansamblul ”Vlăstarele lui Enescu”.
Elevi, dar și oameni în toată firea de prin Botoșani, Dorohoi, Darabani, George Enescu și de prin alte părți ale județului, au ridicat spectatorii în picioare.
S-a făcut liniște când Liviu Andronic a recitat înălțător ”Doina” lui Mihai Eminescu, după care inimile celor prezenți au vibrat la unison mai ales atunci când, cu tricolorul pe umeri, o tânără cântăreață din Botoșani a interpretat melodia ”Treci, cucule, peste Prut”:
Basarabie frumoasă,
De-ai intra la tine acasă.
La măicuța Românie,
Ai plânge de bucurie!
Cucule du veste-n lume,
Toți românii să se adune.
Să fim cum eram odată,
Stăpâni pe a noastă soartă.
Că avem un legământ,
Lăsat de Ștefan Cel Sfânt, măi!
Să fim uniți pe vecie –
Mândră țară, Românie!
Ghidate apoi de interpreta Ștefania Puiu, tinerele speranțe de la Școala Populară de Arte au încheiat concertul cu deja celebra piesă ”Hai la Botoșani!” în timp ce directorul Liviu Andronic a fluturat Drapelul României pe scenă.
Un festival aproape similar, la care au asistat în jur de 2.000 de oameni, a avut loc în luna septembrie a anului trecut la Botoșani, când de asemenea în fața spectatorilor au venit artiști de dincolo și de dincoace de Prut.
Tot în cadrul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More”, la același Palat Municipal de Cultură s-a inaugurat și un centru turistic pe modelul celui deschis de Primăria Botoșani în Centrul Vechi tot printr-un proiect european, accesat de municipalitate de această dată.
Înființată în urmă cu 12 ani, Asociația B-Right Media a implementat la Botoșani proiecte europene de peste 500.000 de euro în domeniul cultural, în cel social, de tineret și transfrontalier.
ACUM: Gala Eminescu revine după un deceniu în teatrul care poartă numele poetului – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile