Trei pacienţi operaţi în diferite secții au făcut infecţii nosocomiale şi au murit în luna iunie, după mai multe zile de spitalizare. Tragediile s-au produs deşi oamenii ajunseseră în spital cu afecţiuni care nu le puneau viaţa în pericol, iar operaţiile prin care trecuseră au fost considerate reuşite.
Unul dintre pacienți, un bărbat din Botoșani, suferise o operație la pancreas și fusese externat după trei săptămâni. La scurt timp după ce ajuns acasă a început să se simtă din ce în ce mai rău și a murit de septicemie.
Scenariul s-a repetat și în cazul altor doi pacienți, un bărbat de 63 de ani și o femeie de 67 de ani. Cei doi, operați ambii la secțiile de ortopedie, au trecut cu bine de operații, dar au dezvoltat ulterior infecții și au murit de septicemie, potrivit jurnaliștilor de la postul de televiziune B1 Tv.
Reprezentanţii Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, susțin însă că pacienții nu au murit din cauza infecţiei cu Clostridium difficile, cu toate că pe certificatul constatator de deces este trecut inclusiv acest diagnostic.
Diana Cimpoeșu, de la Spitalul Sfântul Spiridon, a declarat că pacienții au fost internați în secții diferite, au fost operați de echipe diferite și că doi dintre ei au fost internați și la Spitalul de Boli Infecțioase. Medicul a mai precizat că, pentru aceste intervenții, pacienților li s-au dat anumite antibiotice, iar terapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției.
”Există și un raport al Serviciului de Control din DSP Iași care se referă la cele trei cazuri. Pacienții au fost internați în secții diferite: ortopedie, chirurgie vasculară și chirurgie generală. Doi dintre ei au fost și la Spitalul de Boli Infecțioase, când s-a constat că e o infecție cu Clostridium difficile.
Cei trei pacienți au fost operați de medici diferiți și de echipe diferite. Ei aveau o patologie complexă, pornind de la boala de bază. Pentru aceste intervenții au primit antibiotice, iar antibioterapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției cu Clostridium difficile. Unul dintre cazuri a mers mai bine după intervenție, motiv pentru care a și fost externat, apoi a apărut o recădere și a fost internat la Boli infecțioase.
,,S-au făcut și raportări, iar raportul de care am amintit arată nivelul de infecții nosocomiale din spital, care e sub media națională. De asemenea, raportul mai prezintă și elementele ce pot fi îmbunătățite, unul dintre ele fiind aplicarea unui nou kit care a fost trimis de Ministerul Sănătății săptămâna aceasta la toate spitalele”, a declarat Diana Cimpoeșu.
Întrebată dacă pacienții au făcut această infecție din cauza tratamentului, medicul a răspuns:
”Antibioterapia de un anumit tip e un factor favorizant care permite ca Clostridium difficile să exacerbeze și să determine o infecție. Există un dezechilibru între agentul patogen și factorii de apărare ai organismului. În acest caz, factorii de apărare au fost depășiți, fiind vorba despre o persoană în vârstă și cu multiple boli cronice”.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un iubit preot din Botoșani a plecat la Domnul, doliu în parohie
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbat în miezul nopții, prins „confuz” în mijlocul străzii
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Liviu Ciobotariu, după remiza cu Poli Iași: Sunt puțin dezamăgit de rezultat
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024