Reprezentantul PSD Botoşani, Gabriel Oprişanu, a declarat joi, 4 august, că demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Atilla, demonstrează că intenţia Guvernului este de a tăia bugetele spitalelor indiferent dacă acestea acceptă sau nu să fie comasate în unităţi mai mari. “Această demisie este o dovadă clară că această comasare nu a fost decât un pretext pentru tăierea fondurilor spitalelor.
Sub acest paravan, Guvernul pregătea, de fapt, reducerea numărului de paturi din spitale şi disponibilizarea personalului medical. Respingerea comasării a fost şi rămâne cea mai bună formă de rezistenţă în faţa genocidului sanitar pe care îl pregăteşte Guvernul Boc”, a declarat medicul Oprişanu, care este şi managerul Spitalului de Psihitarie – una din unităţile din judeţ care s-a opus comasării cu Spitalul Judeţean Botoşani.
Preşedintele PSD Botoşani, Gheorghe Marcu, a salutat gestul de onoare al ministrului Sănătăţii, care a ales să renunţe la propria funcţie decât să accepte “
să joace într-o piesă de condamnare a sistemului sanitar din România”. Totodată, liderul social-democrat a declarat că reprezentanţii PSD în Consiliul Judeţean vor continua să se opună proiectului de comasare a spitalelor.
“Acceptarea comasării spitalelor echivalează cu acceptarea politicii guvernului de a tăia paturile de spital, de a disponibiliza personalul calificat şi de a pune pacienţii pe liste de aşteptare. O astfel de politică este inacceptabilă pentru un partid social-democrat”, a afirmat
senatorul Gheorghe Marcu.
Social-democraţii botoşăneni consideră că refuzul Guvernului de a suplimenta fondurile Sănătăţii la rectificarea bugetară din această toamnă reprezintă o consecinţă asumată prin înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional.
“În scrisoarea de intenţie pentru noul Acord Stand-By se vorbeşte, negru pe alb, că până la sfârşitul anului Guvernul va reduce 15.000 de paturi de spital, iar alte 10.000 vor fi tăiate până în 2013. Asta înseamnă, implicit, disponibilizări de personal. Din calculele noastre, la Botoşani vor dispărea 400 de paturi de spital, ceea ce înseamnă că circa 500-550 de medici, asistenţi şi alţi angajaţi vor fi disponibilizaţi. Mai dureros e că, de cealaltă parte, PDL aruncă banii pe parcuri de distracţie şi alte proiecte fanteziste, pentru a-şi servi propria clientela politică”, a afirmat
Gabriel Oprişanu.
Cu puţin timp în urmă, Oprişanu a declarat că va prefera să renunţe la propria funcţie de manager al Spitalului de Psihiatrie decât să semneze fie şi un singur ordin de disponibilizare a unui angajat din unitatea pe care o conduce.