Prima parte a zilei de 10 ianuarie i-a avut în prim plan pe zeci de fermieri și transportatori din județul Botoșani care au dat năvală în municipiul reședință.
La prima oră, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Botoșani erau într-o ședință de urgență pentru a fi trimise cât mai multe echipaje în oraș care să diminueze disconfortul care urma să fie creat de protest.
Acțiunea nu a fost organizată în prealabil și nu a fost coordonată de cineva anume. Mobilizarea din toată țara împotriva măsurilor de majorare a polițelor RCA și a accizei la carburanți i-a determinat și pe botoșăneni să se grupeze și să iasă în stradă.
Au ajuns în municipiul Botoșani agricultori din Dorohoi, Săveni, Ștefănești și alte colțuri ale județului. Unii au intrat prin Cătămărăști unde susțin că au fost controlați temeinic de forțele de ordine și astfel le-a fost întârziată extrem de mult intrarea în oraș.
Alții s-au adunat la Răchiți și de acolo au pornit spre zona Lebăda, stabilită ca punct comun de întâlnire. Au fost două coloane de tractoare, utilaje și mașini mici care au rulat pe străzile orașului cu viteza minimă de 5 km/oră și s-au jucat cu nervii celorlalți participanți la trafic.
„Protestul acesta este spontan, e organizat de către fermieri. Nu există un lider. Noi am făcut un grup pe WhatsApp, am hotărât să ieșim la protest și să ne solidarizăm cu transportatorii de la Bacău iar o parte dintre fermierii noștri au plecat către București. Revendicările sunt puse la Ministerul Agriculturii nu are rost să vi le înșir. Am făcut un protest spontan să-i avertizăm că nu e de joacă cu fermierii. Suntem o forță și dacă nu ne facilitează revendicările pe care noi le-am depus la Ministerul Agriculturii, cu toate că ministrul a ieșit și a spus că nu are depusă nicio listă cu revendicări, noi o să ne organizăm, o să autorizăm un protest tip Germania, tip Franța unde să nu poată să ne stea nimeni în cale, vă garantez”,
Nicu Temciuc, fermier
La ora 11:00 ar fi trebuit să se întâlnească în zona Lebăda. Au ajuns după mai bine de o oră și jumătate. Primii au fost cei din nordul județului și părea că protestul de la Botoșani era aproape fără consistență.
După ce au înconjurat sensul giratoriu s-au așezat pe banda a doua de urcare și s-au pus pe așteptare. După încă o oră, claxoanele anunțau sosirea și celorlalți participanți.
În tot acest timp, autospecialele Poliției și Jandarmeriei au patrulat în zonă continuu. Le-au supravegheat misiunea și șefii superiori, fiind văzuți la Lebăda atât Tudor Costîn, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) cât și Cristian Boariu, șeful jandarmilor.
Odată uniți, protestarii au intrat din nou în municipiu, cu aceeași viteză de 5 kilometri la oră, au parcurs o parte din Bulevardul Mihai Eminescu și s-au îndreptat către centură pentru a ajunge la sensul giratoriu de la Dedeman pentru ca apoi să revină la punctul de întâlnire stabilit inițial.
Majoritatea mijloacelor de transport aveau Drapelul Național și tot felul de mesaje pentru a atrage atenția guvernanților cu privire la măsurile fiscale care-i nemulțumesc.
Se modernizează iluminatul orașului, trei firme interesate de licitație
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024
Lovitură de teatru: S-ar fi decis renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024