Oraşul colindat de sute de credincioşi care au îndurat frigul la procesiunea de Florii - VIDEO & GALERIE FOTO
Astăzi s-a marcat la Botoşani cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele.
Procesiunea de Florii a început la ora 14:00, când credincioșii s-au strâns la Biserica Sfinţii Andrei și Nectarie cu flori și crenguțe de salcie. Vremea nu a fost tocmai favorabilă, dar cu toate acestea, sute de oameni s-au adunat la eveniment. Peste 20 de
preoți au condus cordonul de credincioşi.
Procesiunea s-a desfăşurat pe un traseu care a cuprins Biserica ”Întâmpinarea Domunului”, ”Biserica Buna Vestire”, ”Biserica Sfânta Treime” și ”Biseria Sfântul Vasile cel Mare”. Nu au lipsit de la procesiune copilașii îmbrăcați în straie țărănești, având într-un coșuleț crenguțe de salcie. Atmosfera fost una mirifică, glasul preoților, dar și a mulțimii auzindu-se din depărtare.
CITEȘTE:
ACUM : Sute de oameni la Procesiunea de Florii, femei şi copii în costume populare – FOTOGALERIE În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45.
Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.
Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului.
Ştefania Vorniceanu
VEZI ŞI:
Primarul cu soţia şi sute de oameni la procesiunea de Florii – GALERIE FOTO În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: "Vă aşteptăm şi la anul!". Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfintele Paşti.
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Mitropolitul, luat cu asalt la marginea oraşului – VIDEO & GALERIE FOTO