Veste îngrijorătoare pentru polițiști și militari.
La scurt timp după ce Parlamentul a votat pentru eliminarea pensiilor speciale, premierul Ludovic Orban le-a cerut, la începutul ședinței de guvern, miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării o soluție pentru modificarea vârstei de pensionare și recalcularea "pensiilor nesimțite" pe care "șefimea și le-a tras".
„Ar trebui dna ministru (al Muncii-n.r.) și dl ministru de Interne și dl. ministru al Apărarii să ne uităm și la vârsta de pensionare și să vedem cum putem recalcula pensiile nesimțite. Cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum. Trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi. Șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele lăsate în actul normativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață şi care la finalul unei cariere de 35-40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă. Ele (soluţiile – n.red.) trebuie cântărite foarte bine, analizate foarte bine, trebuie studiată foarte bine baza legală şi constituţională şi nu uitaţi de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările europene pe care le-am convenit”, a spus premierul Ludovic Orban.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale, scrie Capital. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Potrivit HotNews, actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.
Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională.
De precizat este că magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR și există șanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituțională.
Există deja o decizie al Curții Constituționale care precizează că de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni. Motivul: de acestea depinde independența justiției.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Vlad Chiricheș a spus ce s-a întâmplat cu FCSB în eșecul de la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Călin Georgescu și Elena Lasconi merg în turul doi
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Portretul unui independent: Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024