Toate spitalele din România trebuie să se pregătească să primească pacienți cu COVID-19, a anunțat aseară ministrul Sănătății.
Nelu Tătaru a transmis că toate unitățile medicale trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% din celelalte locuri pentru bolnavii infectați cu coronavirus.
De asemenea, ministrul a mai anunțat că de săptămâna viitoare pacienții cu forme ușoare şi medii de COVID-19 și bolnavii asimptomatici vor rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie.
Potrivit lui Nelu Tătaru, este vorba despre spitalele de faza a treia, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul spitalelor COVID, și care trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% dintre celelalte locuri.
"Vorbim la nivel de fază 3, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul pacienților COVID şi care trebuie să îşi pregătească paturi pentru pacienţii COVID. (...) Astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre o rezervă de paturi care pot fi în spitalele de faza trei, judeţene şi municipale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia din fiecare judeţ, ele vor fi ocupate. (...) Circuitele sunt pentru spitalele pavilionare, având în vedere că spitalele mai noi asigură deja circuite interne",
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
Tătaru a spus că va fi făcută o evaluare în fiecare spital.
Ministrul Sănătății a mai anunțat că de săptămâna viitoare, în baza unei ordonanţe de urgenţă care este în pregătire, cazurile uşoare şi medii de COVID-19, precum şi cele asimptomatice, vor rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie.
"Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti",
Nelu Tătaru
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate pot face monitorizarea prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat, sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice sau recoltări, arată Agerpres.
La Botoșani, sunt 9 paturi ATI în total - 7 paturi ATI pentru adulți, dintre care 6 neocupate - 2 paturi ATI pentru copii, ambele neocupate.
De altfel, la Spitalul Județean Mavromati s-au primit bolnavi din județe ale Moldovei, unde unitățile spitalicești nu au capacitatea de a trata toți bolnavii de COVID.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024