Prefectul Costică Macaleţi solicită factorilor responsabili luarea unor măsuri specifice perioadei cu temperaturi ridicate pe care şi judeţul Botoşani o traversează. Astfel, primarii din judeţ, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, trebuie să se asigure că pot deschide în cel mai scurt timp posibil punctele de prim ajutor pentru populaţie.
Totodată aleşii locali trebuie să informeze cetăţenii şi să supervizeze modul în care sunt gestionate resturile vegetale rămase după recoltarea păioaselor. Campania de recoltare a cerealelor este în plină desfăşurare, iar necunoaşterea sau ignorarea legislaţiei poate duce cu mare uşurinţă la incendii devastatoare.
„
Pentru că amenzile prevăzute de lege pentru incendierea necontrolată a miriştilor se ridică şi la 50.000 de lei, e de dorit ca oamenii să fie informaţi şi sprijiniţi de autorităţi pentru a nu se ajunge nici la situaţii de urgenţă, nici la sancţiuni de acest fel”, a declarat
prefectul Costică Macaleţi, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Şi calitatea apei potabile necesită o monitorizare suplimentară în aceste zile, dat fiind fenomenul de înflorire a vegetaţiei subacvatice declanşat de căldura excesivă. Marile surse de alimentare cu apă a populaţiei, precum Bucecea, Negreni şi Stânca Costeşti sunt atent urmărite în privinţa nivelului de umplere dar şi a procedurilor de tratare a apei din sistemele de alimentare.
„Deocamdată nu este cazul să se restricţioneze consumul de apă pentru că gradul de umplere a lacurilor este bun. Dar nu este exclusă o astfel de măsură peste câteva zile”, a explicat
Macaleţi.
CITEŞTE:
ATENŢIE CANICULĂ – Sfaturi de la pompieri pentru vremuri arzătoare