Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de act normativ prin care Guvernul intenţionează să reducă cheltuielile bugetare. Deşi iniţial s-a vorbit doar de diminuarea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj, în realitate lucrurile sunt mult mai grave. Nimic nu scapă netăiat, de la alocaţiile pentru copii şi pînă la indemnizaţiile persoanelor cu handicap.
Mii de bugetari ”canibalizaţi”
După ce a generat atîtea dezbateri, contestaţii şi scandaluri în sistemul bugetar, legea unică a salarizării 330/2009 va fi utilizată pentru micşorarea lefurilor. În proiect se specifică foarte clară că salariile, inclusiv sporurile sau indemnizaţiile stabilte prin actul normativ în cauză, scad cu 25%. Dacă noul cuantum rezultat este sub 600 de lei, atunci Executivul face o concesie şi acceptă acordarea unui salariu de 600 de lei. Cu alte cuvinte, noul salariu minim în sectorul bugetar coboară la această sumă. Dar asta nu e singura reducere în bugetărime. Tot cu 25% se diminuează decontările cu transportul, asistenţa medicală şi medicamentele aferente personalului propriu. Toate aceste măsuri se aplică începînd cu drepturile aferente lunii iunie. Prezent săptămîna trecută la Botoşani, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România a tras un semnal de alarmă asupra acestor prevederi. ”Se folosesc de criză pentru a reduce pensile şi numărul angajaţilor din administraţia publică. Se doreşte o canibalizare a bugetarilor. Nu e nevoie de multe zile pentru un prim-ministru normal, competent să rezolve problema. Poate să reducă la toate ministerele şi agenţiile robinetele care duc banii la PDL”, a afirmat Liviu Dragnea.
Nu au milă nici de veteranii de război sau văduvele acestora
Pensionarii sunt puşi la pămînt în proiectul menţionat. În primul rînd se deschide calea modificării la orice oră a pensiei sociale minime garantate. Aceasta este în prezent de 350 de lei şi de ea beneficiază în întreaga ţară peste 800.000 de persoane. “Începînd cu anul 2010 nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileşte anual prin legea bugetului de stat şi poate fi modificat în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare”, se arată în proiectul OUG, ceea ce înseamnă că valoarea ei poate fi schimbată şi în fiecare săptămînă. Totodată, de la 1 iunie valoarea punctului de pensie scade de la 732,8 lei la 622,9 lei, adică cu 15%. Aceasta înseamnă, spusă însă sub o altă formă, diminuarea tuturor pensiilor cu minim 15%. Guvernanţii nu au milă nici de eroi sau de urmaşii acestora. Astfel, proiectul prevede micşorarea cu 15% inclusiv a indemnizaţiilor veteranilor şi văduvelor de război, pensiilor IOVR, pensiilor persecutaţilor politici şi deportaţilor, pensiilor celor care au făcut armata la Direcţia Generală a Serviciului Muncii şi ale revoluţionarilor. De aceeaşi soartă au parte inclusiv artiştii interpreţi, soţul pensionar supravieţuitor şi magistraţii înlăturaţi pe considerente politice.
Fără călătorii reduse cu trenul şi fără bilete subvenţionate de tratament
Dar asta nu e tot. “Începînd cu data de 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţial nu se aplică”, se specifică în proiectul normativului. Aşadar, nu se mai admit pensile anticipate. În plus, nu se mai acordă indemnizaţii sau ajutoare pentru ieşirea la pensie, iar Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi Sociale nu mai contractează bilete de odihnă, ceea ce ”tradus” înseamnă că nu se mai acordă bilete subvenţionate în staţiuni. Dacă tot nu mai merg în astfel de sejururi guvernanţii se gîndesc că pensionarii nu mai au nevoie nici de călătorii gratuite, aşa că se abrogă prevederile legale potrivit cărora aceştia au dreptul la şase călătorii cu trenul la un tarif redus cu 50%. La rîndul ei, renta viageră scade cu 25%.
Nu se mai dau nici salarii compensatorii
Asistaţii sociali sînt la rîndul lor puternic loviţi în proiectul menţionat. Că indemnizaţiile de şomaj vor scădea cu 15% se ştia deja. În schimb, nu se cunoştea, iar asta este cuprins în proiect, faptul că şi fondurile pentru măsurile active de ocupare a forţei se micşorează cu 15% şi că nu se mai acordă salarii compensatorii din bugetul asigurărilor de şomaj. Cei care au apucat să le primească le vor lua într-un cuantum diminuat cu 15%.
Se dă de pămînt cu natalitatea, sînt batjocoriţi oamenii cu handicap
Actuala putere nu are milă nici de copii şi nici de persoanele cu dizabilităţi. Toate plăţile efecuate prin Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale vor scădea cu 15%. Este vorba de alocaţia de stat pentru copii, de alocaţia lunară de plasament, de indemnizaţiile şi ajutoarele persoanelor cu handicap şi de indemnizaţiile însoţitorilor acestora. Afectaţi sînt şi copiii din familiile sărace, dar şi orfanii.
Cum scade alocaţia complementară
FAMILIE CU : |
CUANTUM ACTUAL |
CUANTUM DE LA 1 IUNIE |
1 copil |
50 lei |
40 lei |
2 copii |
60 leri |
50 lei |
3 copii |
65 lei |
55 lei |
4 sau mai mulţi copii |
70 lei |
60 lei |
Cum scade alocaţia pentru familia monoparentală
FAMILIE CU |
CUANTUM ACTUAL |
CUANTUM DE LA 1 IUNIE |
1 copil |
70 lei |
60 lei |
2 copii |
80 lei |
65 lei |
3 copii |
85 lei |
70 lei |
4 sau mai mulţi copii |
90 lei |
75 lei |
Ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns, deşi de ani de zile cei care ne conduc se plîng de scăderea natalităţii, indemnizaţia de creştere a copilului se va micşora cu 25%. Dacă această diminuare o va duce sub 600 de lei, atunci se acordă 600 de lei. Totodată, nu se mai dă nici trusoul de nou-născut, nici 200 de euro la constituirea familiei şi nici indemnizaţia unică de 230 pentru fiecare din primii patru copii născuţi într-o familie.
Se taie şi bursele elevilor
Nici elevii şi studenţii nu scapă de ”mărinimia” Guvernului. “Începînd cu data de 1 iunie 2010 drepturile de care beneficiază elevi şi studenţii, finanţate din bugetul MECTS de la titlul de cheltuieli “asistenţă socială” se diminuează cu 15%”, se arată sec în proiectul OUG. Pentru că nu ar fi suficient, prin acelaşi proiect se specifică şi că nu se mai dă ajutor pentru cărţi şi alte materiale didactice profesorilor şi învăţătorilor, că bursele scad cu 25%, inclusiv cele de cercetare, că renta viageră a sportivilor se diminuează în acelaşi procent, lucru care se va întîmpla şi cu retribuţiile personalului clerical şi neclerical.
”Ordonatorii de credite vor trebui să se gîndească şi la o reducere de personal”
Deşi preşedintele României a lăsat să se înţeleagă sau despre unele măsuri chiar a spus că se vor aplica doar pe şase luni sau pînă la finele anului, nicăieri în proiect nu se aminteşte de acest lucru. Practic, toate măsurile se iau pe perioadă nedeterminată. Fiind vorba de o ordonanţă de urgenţă, aceasta îşi va produce efectele imediat ce va apărea în Monitorul Oficial. Ea va trebui supusă şi aprobării Parlamentului, însă în acel moment actul normativ va avea deja săptămîni sau luni de aplicare. Întrucît dezbaterea în Legislativ ar putea să îi aducă modificări, la nivel central se discută varianta adoptării prin asumarea răspunderii, adică proiectul este supus votului Parlamentului în forma adoptată de Guvern şi dacă acesta nu este aprobat atunci Executivul cade. Cert este că, deocamdată, la Botoşani nu există nici un element privind modul în care vor fi aplicate anunţatele măsuri. ”Deocamdată are mai degrabă caracter de dezbatere publică, nu există un act normativ care să stabilească nişte cifre. Cred că, ca ultimă soluţie, ordonatorii de credite vor trebui să se gîndească şi la o reducere de personal”, ne-a declarat Petru Luca, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Potrivit acestuia, nu este încă foarte clar dacă reducerile de 25% vor fi aplicate doar cheltuielilor de personal sau vor fi generale şi vor include şi cele materiale şi servicii şi cele de capital.
Jumătate de judeţ afectat direct de măsuri
Doar la o primă vedere aproximativ jumătate din populaţia judeţului este afectată de ”ordonanţa terorii”. Botoşani numără peste 12.550 şomeri, din care ceva mai mult de jumătate sînt indemnizabili. Vor lua ajutor de şomaj diminuat sau vor beneficia de măsuri active de angajare subfinanţate. Aproape 70.000 de pensionari de stat trăiesc în Botoşani şi vor lua deci pensie cu 15% mai mică. Peste 2.500 de elevi vor primi burse diminuate, iar circa 96.500 de familii vor primi pentru copiii lor alocaţii micşorate. La toţi aceştia se adaugă cîteva mii de bugetari şi alte cîteva mii de personae cu dizabilităţi care, de asemenea, vor beneficia de drepturi băneşti reduse.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
De teamă că va pica Bacalaureatul, un adolescent s-a sinucis: Mintea mea nu mă mai lasă!
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Șofer dus cu Poliția la spital după o „obrăznicie” în trafic
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Ca la 20 de ani: Mașină DISTRUSĂ de un tânăr, polițiștii l-au reținut
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile