Imaginați-vă că vi se propune să jucați un joc simplu (și destul de stupid): aruncarea cu banul. Jocul se poate repeta la nesfârșit și la fiecare aruncare primiți 51 de lei dacă ghiciți și plătiți 49 de lei daca ratați. La două aruncări, veți câștiga în medie 2 lei: o dată platiți 49, a doua oară primiți 51 Și tot așa.
Nu-i așa că v-ar conveni să lăsați la o parte orice alte investiții și să jucați acest joc plicticos până la pensie? Cu un leu câștigat pe fiecare aruncare, într-o ora-două puteți face salariul mediu lunar pe economie. Și asta de la un avantaj atât de mic, de doar 51 la 49!
Este posibil așa ceva în viața reală? Da. La jocul de poker. Cum așa? Dacă la aruncarea cu banul nimeni nu ar accepta jocul 49/51 pe care îl propuneți, la poker lucrurile sunt puțin mai complicate și sute de mii de jucători vă așteaptă la mesele de poker să accepte pariuri care îi dezavantajează. Nu cu mult, dar suficient să vă îmbogățiți jucând poker corect. Ba chiar, în jargonul jocului există termenul de "coin flip" (tradus prin "aruncarea cu banul"). De pildă, două dame împotriva lui as-popa este numit "coin-flip". Însă atenție: șansele damelor să bată as-popă sunt de 56%! Aici stă secretul marilor câștigători: să propună sau să accepte pariuri care îi avantajează. Pe termen scurt, la un singur "coin flip", profesionistul nu va castiga mult. Dar pe termen lung va deveni milionar.
Păi, și de ce nu jucăm cu toții poker și de ce nu câștigăm cu toții așa? Aceasta este eterna întrebare care pare încuietoare însă care are un răspuns foarte simplu: nu toți știu acest mic secret matematic, iar din cei care îl știu, mulți nu știu să îl exploateze corect când joacă. La poker, echitățile (șansele unor cărți de a câștiga) nu sunt atât de evidente ca la aruncarea cu banul. Când aruncăm cu banul știm exact că sunt șanse de 50% pentru orice rezultat. Însă la poker situațiile sunt mai complicate și cine nu știe să vadă în timp real echitățile într-o situație dată este posibil să aleagă capătul pierzător al coin-flipului.
Însă pokerul mai are un secret care îl face încă și mai tentant. Imaginați-vă că într-un moment de mare confuzie ați acceptat situația inversă: să câștigați 49 și să platiți 51 la aruncarea cu banul. Aparent, veți fi pe minus mereu și v-ați băgat într-o afacere proastă. Dar daca... cineva vă face o reducere de preț? Veți câștiga tot 49, însă când va trebui să platiți 51, un filantrop va pune de la el 4 lei, de exemplu, încât un flip ratat să vă coste doar 47 de lei. Veți ieși pe plus și veți putea face o avere chiar dacă ați ales capătul greșit al pariului. În lumea reală însă, nu există asemenea filantropi. Însă în poker exista, și oferă posibilitatea chiar și unui începător să câștige o avere dacă știe să-și gestioneze cu abilitate riscul. Iată un exemplu cât se poate de concret:
De pe 31 iulie, în capitala României va avea loc un eveniment de talie mondială în poker: PokerStars Festival Bucharest. Va fi o săptămâna de poker intens la care vor participa deopotrivă cei mai naivi începători și cei mai șireti profesioniști. Turneul principal (numit "Main Event") va avea premii fabuloase: 500.000 de euro garantați pentru jucătorii câștigători (în poker, în jur de10-20% din participanți își împart, în mod inegal, fondul de premii). Taxa de intrare în acest turneu este de 1.100 euro. Dacă sunteți profesionist sau deja știți jocul suficient de bine, știți ce aveti de făcut: participați, căci aveți o șansă substanțială la un premiu masiv (campionul va prim peste 100.000 euro).
Dar dacă nu stiți jocul? Ce șanse aveți? Practic, veți investi 1.100 euro acceptând posibilitatea să găsiți la masa de joc un profesionist care să fie mai abil (adică sa intrați în situația de care vorbeam mai sus, în care pariem dezavantajos). Ei bine, cum spuneam, locul filantropului imaginar care vă "subvenționează" aruncarea cu banul, în poker îl iau turneele satelit de calificare. Ce sunt, ce fac și cum funcționează acestea?
Simplu spus, un satelit de calificare este un turneu la care puteți câștiga biletul de 1.100 euro pentru Main Eventul PokerStars Festival București investind doar o fracțiune din acești bani. Să spunem, doar 100 de euro. Ba mai mult: până și satelitul de 100 euro are sub-sateliții săi și mai ieftini... și tot așa, până la marunțițul pe care îl țineți pe polița de la intrare. Da, oricine poate juca un turneu de zece cenți, apoi unul de 10 euro, apoi de 100, cu care poate câștiga tichetul de 1.100 euro cu care poate ajunge să pună mâna pe un premiu de 100.000 de euro - investind bani de buzunar. Ce trebuie pentru asta? Să pice cărțile de câteva ori cum trebuie, atât. Restul îl face acest sistem ingenios de calificare în trepte care permite oricui să joace pentru bani mulți investind aproape nimic. Iar bazele pokerului nu sunt astrofizica. Mecanica jocului se învață în câteva minute.
Nu în ultimul rând, un festival internațional de poker care se desfășoară la doi pași de casă nu este ratat de niciun jucător local. La turneu vor fi participanți din peste 20 de țări, insă doar cei români vor avea privilegiul de-a nu fi plătit cheltuielile de deplasare departe, peste hotare. Și, pentru cineva atent la raportul între investiție si profit, acesta este un detaliu esențial.
Source: Google+
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024