Mai multe cazuri răsunătoare de pacienţi cu infecţii nosocomiale au fost semnalate în ultimii ani la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, însă multe dintre ele au rămas doar ecoul unei situaţii cu adevărat îngrijorătoare.
În octombrie 2017, familia unui pacient care s-a infectat cu Clostridium difficile în urma unei internări de 10 zile la spitalul ieşean a sesizat direct Ministerul Sănătăţii atunci când rezultatele analizelor au arătat prezenţa bacteriei în organismul bolnavului. Aceştia au cerut explicaţii cu privire la modul în care bolnavul a fost îngrijit şi despre siguranţa actului medical în cel mai mare spital din Moldova. Bărbatul şi-a pierdut în cele din urmă viaţa.
Un alt caz grav semnalat în acelaşi an a fost cel al tânărului Iulian V. Amariei, din Botoşani, care a murit în unitatea medicală după trei săptămâni de la internare. Tânărul de doar 22 de ani a dezvoltat, în cursul internării, o infecţie cu Clostridium difficile, despre care cunoscuţii băiatului erau de părere că a favorizat degradarea stării de sănătate, şi a dus la deces.
Moartea unui botoşănean, Petru Horodnicu, un bărbat în vârstă de 63 de ani operat de mai multe ori la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, în urma unor bacterii luate din unitatea medicală, a atras atenţia instituţiei Avocatului Poporului. Felul în care a fost tratat bărbatul de către medicul curant Florin Grecu, din cadrul Clinicii de Chirurgie III a spitalului, a făcut şi obiectul unei plângeri pe care rudele victimei au depus-o ulterior la Colegiul Medicilor Iaşi, după ce acesta a fost operat de cinci ori şi a murit din cauza septicemiei. Bărbatul contractase bacteriile Klebsiella şi Clostridium difficile din spital.
Tot în aceeaşi perioadă, la Spitalul „Sf. Spiridon“ murea în urma unui sepsis sever, la numai câteva zile de la operaţie, şi Bibiana Balint. Femeia în vârstă de 67 de ani venise la spital pentru o intervenţie chirurgicală ce a fost realizată în Clinica de Ortopedie a spitalului. La scurt timp după operaţie, organele femeii au cedat pe rând, iar medicii nu au mai reuşit să o salveze. Decesul a survenit pe fondul organismului slăbit în urma operaţiei şi a infecţiei cu Clostridium difficile.
Viaţa i-a fost curmată în mod tragic, la cel mai mare spital din regiune, şi unui medic bătrân, ieşit la pensie. Constantin Anagnoste, chirurg specializat în ortopedie, care a asigurat conducerea secţiei de profil de la Spitalul Judeţean Vaslui şi a fost, anterior, şef al Spitalului Codăeşti, a decedat la 13 zile de la internare în Spitalul „Sf. Spiridon“. Acesta, conform ziarul de Iaşi, a ajuns la unitatea medicală cu o fractură de col femural şi a fost operat în Clinica de Ortopedie a spitalului, unde ar fi contractat şi o infecţie nosocomială. Infecţia i-a provocat în cele din urmă decesul, corpul său cedând în faţa septicemiei. Soţia doctorului, Violeta Anagnoste, preciza că cea mai grea tragedie pentru familia medicului este că acesta a murit în condiţii nedemne, răpus de un sistem în care a slujit o viaţa întreagă, din cauza unei probleme care ar fi putut fi prevenită.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Declarația zilei 26 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 26, 2024
Oana Sava
Nov 26, 2024
CLIPUL ZILEI 25 noiembrie 2024: S-a știut în interiorul PNL, Ciucă fără șanse în turul doi
Oana Sava
Nov 25, 2024
Remarcă din sediul PNL: La nivel de Botoșani sunt catastrofali și PSD și AUR, ca oameni – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024