Deși cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) recomandă internarea pacienților, unii medici de pe secții ar refuza acest lucru.
Internările pacienților sunt stabilite de către medicii curanți. Directorul medical al Spitalului Județean „Mavromati”, Ștefan Bercea, susține că diagnosticul stabilit în Unitatea de Primiri Urgențe este confirmat de cele mai multe ori de către medicii de pe secții. Astfel că, oficial, sunt extrem de rare cazurile în care se refuză internarea pacienților.
„Conform legislației, internările în cadrul secțiilor sunt stabilite de către medicul curant. În urma evaluării efectuate, medicul curant stabilește că pacientul nu se internează în spital sau nu trebuie internat pe secția în care activează. Motiv pentru care pacientul se întoarce în UPU. Într-adevăr, Serviciul de Urgență poate interna dacă sunt cazuri sociale sau în cazuri în care se consideră că este o urgență medicală poate interna fără acordul medicului din secție.
Medicul din secție își asumă avizul respectiv dacă consideră că nu este o urgență care necesită internare în spital sau dacă respectivul pacient poate fi tratat în regim ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi. În majoritatea cazurilor, pacienților sunt internați în secție și diagnosticul stabilit în UPU este confirmat în secție și pacienții sunt preluați pe secție”
Ștefan Bercea, director medical Spitalul Județean „Mavromati”.
Medicul șef al UPU, Ramona Guraliuc, susține că există o colaborare între medici pentru ca pacientul să nu aibă de suferit.
„Putem în anumite situații excepționale să internăm fără avizul medicului de pe secție. Dar până să ajungem la condiția aceasta extremă exisă un medic care este responsabil de tură, există un medic care este coordonator pe spital. Se poate crea o echipă medicală deci până la urmă un diagnostic dacă vrei să îl ai sau dacă ai suspiciune de diagnostic pentru că nu întotdeauna reușești să ai un diagnostic de certitudine și consideri că pacientul trebuie să rămână internat, da, lucrul acesta trebuie să se întâmple.
Dacă există cumva o opoziție ne sunăm între noi, colaborăm foarte strâns și pacientul rămâne în spital. Nu cred că există foarte multe cazuri în care pacienții să fie plecați la domiciliu și să avem surpriza neplăcută să avem deces sau să fie vreo problemă de acest fel”
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
În jur de 170 de prezentări sunt în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) în 24 de ore.
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Se caută medic pentru cea mai sensibilă secție de la Spitalul Județean
Oana Sava
Nov 23, 2024
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024