După „dosarul șpăgilor” de la Spitalul Județean se discută din nou despre o reformă în Sănătate.
Deputata USR, Cristina Prună, a comentat în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, subiectul referitor la perchezițiile făcute de DNA la spitalul din Botoșani, unde a murit Alexandra.
De această dată, ar fi vorba despre cazuri de dare de mită.
Cei care doreau să obțină un post în unitatea spitalicească, de la asistentă până la manager, trebuiau să dea mită între 2.000 și 15.000 de euro, potrivit Digi24.
Cristina Prună este de părere că e necesară o reformă în sistemul de sănătate din România.
“Da, e clar că se știe și nu doar la Botoșani, mai sunt și alte locuri în România, unde există astfel de practici. Acum, sigur, e necesară o reformă de sistem, pentru că dacă ne uităm doar la finanțare sau dacă avem niște oameni buni, în anumite locuri, care desemnează la conducerea acestor spitale persoane competente, cu competențe de management în sectorul de sănătate asta nu va rezolva problema sistemică. Se vor rezolva punctual în anumite județe sau în anumite localități. Chiar ieri, la Comisia de sănătate, am avut o dezbatere despre ce ar însemna această reformă în sistemul de sănătate.
Reforma e mult mai profundă, pentru că dacă ne uităm pe finanțare, în ultimii ani, bugetele alocate sănătății au tot crescut.
Au crescut și salariile, și ale medicilor, și ale asistentelor, dar vedem că cheia nu e la creșterea salariilor, că ok, îi ținem în țară, e foarte bine să mai plece peste hotare, dar practicile astea, plățile informale, iată, cazuri de corupție se întâmplă în continuare. Și atunci, noi am zis că ar trebui o reformă sistemică, adică să începem de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, acolo să avem concurență, să nu mai avem acest monopol al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care e de stat și știm și acolo că au fost o groază de președinți și foști președinți ai Casei, care au fost anchetați tot pentru cazuri de corupție.
Să spargem acest monopol, să avem mai multe Case, care să fie în concurență și pacientul să poată să aleagă la ce Casă de asigurări se duce și apoi, mai departe, asta o să filtreze decizia și la nivelul managementului spitalelor, pentru că aceste Case vor putea să aibă contracte și cu spitale de stat și cu spitale private, care vor fi în concurență. Și dacă cineva o să primească un pacient, într-un spital unde colcăie șobolanii la subsol, poate pacientul ăla se va putea duce la un alt spital, care să-l trateze mai bine, unde manager nu e un lăcătuș, e un om competent, care are grijă de felul cum sunt tratați pacienții și o să avem rezultate mai bune.
Știu, este un lucru despre care nu se discută în spațiul public, dar trebuie să începem să discutăm despre adevărata reformă în sănătate. Ce v-am descris eu aici, este un sistem care funcționează și în Franța, și în Belgia, și în Israel, ne-am uitat, există… și în Elveția, și în Germania ai genul ăsta de abordare în sănătate”.
După perchezițiile de miercuri, 11 persoane au fost duse la audieri.
Doi polițiști din Botoșani au salvat viața unui tânăr care atârna în ștreang
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
ULTIMA ORĂ: Accident pe strada Tudor Vladimirescu, tânăr ajuns la spital
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
DRAMĂ înainte de Crăciun, soții ajunși arși la Urgențe după explozie, în stare extrem de gravă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Apa întreruptă pe timpul nopții într-un municipiu și două comune din cauza consumului exagerat
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile