Clădirea pare să se ridice țanțoșă printre cele din jur, iar banii cheltuiți pentru un astfel de palat, cu siguranță nu sunt puțini. În ciuda insistențelor, acest aspect a fost trecut sub tăcere atât de primarul despre care facem vorbire cât și de colaboratorii care s-au transformat într-un scut de protecție pentru ales.
Clădirea este cu adevărat una impresionantă și contrastează puternic cu restul peisajului, excepție făcând poate unul sau cel alte două imobile private. Este noul sediu al Primăriei Vorona, aflat la o distanță relativ mică față de cel vechi. Este deja funcțional, funcționarii își desfășoară activitatea în noile birouri iar sătenii îi pășesc pragul pentru a-și rezolva diverse probleme.
Ne aflăm cu treburi prin comuna în care primarul a uitat numărul anilor în care a tot condus-o. Ne oprim la Primărie pentru a cere detalii cu privire la noul sediu, pentru că Vorona era una dintre puținele administrații publice locale care avea deja o clădire cu această destinație. Destul de impresionantă și cea veche de altfel.
Social democratul Aurel Ștefan, se afla în birou într-o discuție. Ne-a transmis acest lucru consilierul său personal. În timpul de așteptare, pe holurile instituției publice au fost făcute câteva fotografii de interior, cu modul în care arată noul sediu de Primărie. S-a iscat din acest motiv un adevărat tărăboi din partea subalternilor PSD-istului din Vorona, deranjați nespus de prezența presei pe teritoriul lor.
Într-un final a ieșit și Aurel Ștefan care printre uși, rigid a întrebat care este scopul vizitei. Era probabil mirat că a fost ”deranjat” de o astfel de vizită din partea ziariștilor din Botoșani care nu prea-l deranjează decât poate odată pe an. A refuzat categoric să ofere detalii despre noul sediu, despre suma cheltuită pentru amenajarea și dotarea lui. Oficial, din cauză că nu a fost încă inaugurat deși în folosință fusese deja dat. Și a mai fost un motiv. Aurel Ștefan era deprimat din cauza secetei excesive și a morții celor doi tineri care și-au pierdut viața în accidentul rutier de la Orășeni Deal. În ciuda insistențelor, primarul a ținut-o pe-a lui și dată fiind starea proastă de spirit, ne-a îndrumat către secretarul Laurențiu Anicăi cu scopul de a ne fi furnizate informațiile solicitate.
Aici, de la starea de deprimare a primarului am trecut la una de iritare totală vis a vis de faptul că ne-am permis să punem întrebări și să fotografiem. Secretarul a răbufnit și el și a dat drumul unui șir de cuvinte împotriva reprezentanților mass-media care-și bagă nasul neinvitați, în treburile oamenilor plătiți totuși din bani publici. N-a reușit să se descarce total de nervii care făceau să-i tremure bărbia pentru că ne-am permis să întrebăm cât a costat palatul, pentru că într-un final am renunțat să facem acest lucru și am apelat la calea oficială.
Spre surprinderea poate, a funcționarilor din Primăria Vorona, a primarului sau a secretarului, există o Lege 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prin care, eram îndrituiți să cerem astfel de detalii. Și da, este vorba despre informații de interes public, în sensul în care cei peste 7.000 de voroneni poate ar fi vrut să știe cum s-au cheltuit banii lor și dacă într-adevăr era necesar ca aceștia să fie băgați într-un palat de primar și nu într-unul din drumurile pietruite din comună, pe care ei sunt nevoiți să circule zilnic.
(G.E.)
[[galerie-foto]]
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile