Una dintre cele mai atractive tehnici din domeniul olăritului din România supravieţuieşte datorită pasiunii unei familii din Botoşani.
Este vorba despre ceramica de tip Kuty, iar atelierul de ceramică al familiei Iacinschi este singurul din judeţul Botoşani şi al doilea din România, după cel de la Rădăuţi – Suceava, care produce farfurii, căni, sfeşnice, căniţe, castroane, străchini sau obiecte de decor realizate manual, după o tehnică practicată începând din secolul al XIV-lea.
Atelierul aparţine Soniei Iacinschi şi fiului acesteia, Eusebiu, doi meşteşugari care stăpânesc arta decorativă şi care s-au impus la nivel naţional şi internațional.
Lucrările lor – cu motive decorative unice, realizate în diferite culori, au fost valorificate atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Israel sau Ungaria. Sonia Iacinschi consideră munca sa zilnică, în atelierul din municipiul Botoşani, un „rău necesar“.
„E mai mult o pasiune decât o afacere ; dintr-o afacere ai un venit substanţial, însă noi supravieţuim. Nu, nu se poate renunţa. Cât mă ţin puterile, nu pot renunţa. Am încercat să renunţ, dar n-am putut”,
Sonia Iacinschi, care practică acest meşteşug de peste 30 de ani.
Eusebiu Iacinschi este cunoscut ca meșter popular, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a Ceramicii de tip Kuty.
Vasele sale sunt cunoscute în întreaga lume, pentru că se caracterizează printr-o bază cromatică specifică, compusă doar din trei culori de pământ: verde, galben și brun (maro).
Decorul se individualizează prin tehnica „sgrafitto”, care presupune desenarea unor simboluri/motive, prin incizarea mai fină sau mai adâncă a obiectelor din lut. Acest tip de ceramică impresionează și printr-o gamă largă de motive utilizate: motive geometrice, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe.
Atelierul din Botoșani, Kuty Ceramics, pe care îl conduce, este singurul din țară unde se mai produce ceramică de Kuty, unicul moștenitor al acestei ceramici bizantine fiind băiatul său Ciprian Iacinschi, absolvent și el al Școlii Populare de Arte din Botoșani în anul 2006.
Specialiştii în etnografie susţin că acest tip de ceramică, Kuty, este vechea ceramică bizantină, care a pătruns pe teritoriul României începând cu secolul al IV-lea.
Mai mult, s-a pus în evidenţă faptul că Ceramica de tip Kuty este unică în Europa, având ca trăsătură decorul în spirală, cu numeroase variante şi combinaţii.
Se vrea ca acest aspect să le insufle elevilor ce provin de la şcolile de artă, dragostea și dorinţa de a lucra, de a face practică în atelierele de creaţie ale doamnei Sonia Iacinschi, pentru ca tradiţia culturală din acest domeniu să nu se piardă, să aibă noi adepţi care să continue pe acest făgaş, iar produsele turistice de acest gen să se găsească în continuare pe piaţa turistică a judeţului Botoşani.
(Foto&Text: ziarullumina.ro / ro.wikipedia.org)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile