Peisaje care par desprinse din reviste, cu arii protejate și păsări care se mai întâlnesc doar în astfel de locuri. Pe teritoriul județului Botoșani se află cele mai întinse suprafeţe de luciu de apă din bazinul românesc al Prutului.
Râul Prut, izvorât din Carpaţii Păduroși, intră în România în dreptul localității Oroftiana, comuna Suharău, județul Botoșani, și constituie apă de frontieră între România și Republica Moldova, reprezentând totodată limita estică a țării noastre.
Barajul de la Stânca-Ştefăneşti, ridicat în scopul reducerii riscului de inundaţii, a dus la crearea celei mai întinse suprafeţe de luciu de apă din bazinul românesc al Prutului.
O suprafață de 2192 hectare, aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Manoleasa, Ripiceni, respectiv oraşului Ştefaneşti și fiind reprezentată preponderent de luciu de apă (91,76%).
Potrivit Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Botoșani, zona a fost declarată arie de protecție avifaunistică, drept parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România în anul 2007, prin hotărâre de guvern, în scopul conservării speciilor de păsări sălbatice de interes comunitar, menţinerea/restaurarea statutului favorabil de conservare a speciilor de păsări de interes comunitar şi a habitatelor specifice acestora.
În cadrul unei acțiuni de monitorizare a avifaunei din Aria de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0058 Lacul Stânca Costești, realizată împreună cu Carmen Gachee, conferențiar dr. în cadrul Facultății de Biologie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reprezentant al Societății Ornitologice Române - Sucursala Iași, au fost identificate 13 specii de păsări listate în Formularul standard Nord Natura 2000, și anume: rața mare, gâsca de vară, șorecarul comun, lebăda de vară, egreta mare, egreta mică, pescărușul pontic, pescărușul râzător, prigoria, cormoranul mare, corcodelul mare, chira de baltă, fluierarul de mlaștină.
În plus, au mai fost identificate 22 specii de păsări, dintre care: șorecarul mare, lopătarul, stârcul cenușiu, nagâțul, piciorongul, prundărașul gulerat mic, culicul mare, fluierarul de munte, fluierarul cu picioare verzi, lăstunul de mal, lăstunul de casă, florinte etc., completează reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024