Autorităţile locale din Broscăuţi, judeţul Botoşani, au dat 20.000 de euro pentru amenajarea unui parc situat pe marginea unei râpe, cu puternice alunecări de teren. Chiar la intrarea în parc se află şi un monument ciudat care arată mai degrabă cu o jumătate de sicriu.
Comuna Broscăuţi se află la aproximativ 10 kilometri de municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani. Autorităţile locale au decis, în 2019, să amenajeze un parc, pe marginea unei râpe afectată grav de alunecările de teren. Deşi, din acest motiv, zona poate reprezenta un pericol, edilii au dotat parcul chiar şi cu un loc de joacă.
La intrarea în parc a fost instalat şi un monument care seamănă cu o jumătate de sicriu, scrie Adevărul.
Parcul din Broscăuţi se află peste drum de biserica satului şi la câţiva paşi de centrul administrativ. Are în jur de 3000 de metri pătraţi. În capătul parcului, nu departe de râpă, se află locul de joacă. Acesta constă într-un sistem din lemn destul de şubred, parcă încropit, cu un tobogan deja rupt, dar şi nişte balansoare. Nisipul din spaţiul de joacă a fost deja năpădit de buruieni. Restul parcului are o suprafaţă verde în formă dreptunghiulară, înconjurată de o alee pavelată. Pe margini sunt câteva bănci. Într-un capăt al parcului a fost amenajată toaleta publică, un soi de baracă cu două cabine.
Ceea ce atrage însă atenţia în mod deosebit asupra parcului este monumentul amplasat la intrare.
Acesta are o formă care duce cu gândul la un sicriu pe jumătate îngropat în pământ. Pe monument se află chipul matematicianului Dimitrie Pompeiu, născut la Broscăuţi.
Primarul spune că de fapt acest monument este de fapt doar un soclu pe care ar urma să fie amplasată o statuie a matematicianului. Când? Nici măcar autorităţile locale nu ştiu.
„Monumentul este mai mult un soclu pe care vom pune o statuie. Nu avem bani de statuie, o să facem cu timpul”,
Costel Agheorghiţoaei, primarul din Broscăuţi.
Pe unii localnici îi umflă râsul când trec pe lângă monument.
„Zici că restul îi îngropat în pământ cu mort cu tot”,
glumeşte un tânăr pe bicicletă aflat în trecere.
Edilul spune că parcul şi monumentul ar fi trebuit să arate cu totul altfel. Acesta ar fi fost conceput ca un parc al eroilor, cu un obelisc înalt. În plus ar fi trebuit amplasate şi nişte tunuri în apropierea monumentului. Primarul dă vina însă pe consilierii locali care nu au aprobat acest proiect în forma sa iniţială şi i-au dat prea puţini bani.
„Ideea mea a fost pentru construirea unui monument al eroilor şi acel parc. Din lipsă de bănuţi s-a tot tăiat. Am avut la dispoziţie un buget foarte mic şi eu cred că de banii aceia am făcut un lucru foarte bun”,
Costel Agheorghiţoaei, primarul din Broscăuţi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024