50.000 de oameni ar trebuie să meargă până la 80 km mai mult pentru un proces
În scrisoare sunt prezentate şi câteva argumente pentru care cele două instituţii ar trebui să funcţioneze în continuare: în orice altă variantă distanţele faţă de o altă autoritate judecătorească ar creşte cu 30-80 km, în prezent deserveşte 50.000 de locuitori din Darabani şi nouă comune arondate, competenţa actuală vizează şi infracţiuni cu regim extracomunitar, fiind singura instanţă din ţară cu două zone extracomunitare. De asemenea, se menţionează că populaţia deservită în prezent de
Parchetul şi Judecătoria Darabani este în mare parte cu importante probleme materiale şi prin desfiinţare i s-ar limita considerabil accesul la cele două instituţii, iar personalul angajat la cele două unităţi este preponderent localnic.
„În cursul anului 2011 a mai fost supusă unui asalt din partea autorităţilor centrale prin desfiinţarea Spitalului Orăşenesc. După instalarea noului Guvern, în 2012, am reuşit să reînfiniţăm această unitate extrem de necesară pentru sănătatea locuitorilor din această zonă cu foarte multe probleme economice”, se arată în scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei.
Cu doi parlamentari Darabani a rămas fără spital, cu trei rămâne fără Parchet şi Judecătorie
Vineri dimineaţă adresa încă nu era semnată de senatorul Corneliu Popescu şi deputaţii Roxana Anuşca, Liliana Mincă şi Cristian Roman, însă senatorul Doina Federovici a dat asigurări că îşi vor pune şi aceştia iscălitura pe act întrucât ar fi fost contactaţi şi şi-ar fi dat acordul.
Darabani a rămas fără spital când avea un senator, Liviu Câmpanu şi un deputat Stelică Strugaru, care locuiau chiar în Darabani, iar acum riscă să rămână fără Parchet şi Judecătorie în condiţiile în care oraşul este teoretic reprezentat în Parlament de doi senatori, Şerban Mihăilescu şi Corneliu Popescu, plus un deputat Costel Şoptică.
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Judecătoria din Darabani scapă pe moment de desfiinţare
[[banner]]